A britek megtorpedózhatják a Giphy Facebook általi felvásárlását

2021.11.29. 15:57
Túlerőbe kerülhetnének az animált matricák piacán.

Sajtóértesülések szerint az Egyesült Királyság versenyhivatala (CMA) várhatóan nem fogja jóváhagyni a Giphy gifkönyvtár Meta általi felvásárlását. A korábban Facebook néven ismert cég 2020 májusában vásárolta 400 millió dollárért vásárolta fel a Giphyt – egy hónappal később a brit és ausztrál hivatalok is közölték, hogy vizsgálják a tranzakciót.

Bár mindkét cég amerikai, a CMA jogköre hogy vizsgálódjon bármely Egyesült Királyságban forgalmazott termék vagy szolgáltatás ügyében, ami a helyi piac 25 százalékát birtokolja. A Business Insider által megszólaltatott közgazdász professzor Greg Taylor a brit hatóság ténylegesen megvétózhatja az üzlet létrejöttét.

A CMA szerint a Meta-Giphy összeolvadás 80-90 százalékos piaci részesedést eredményezne az animált matricák piacán, ami miatt már idén augusztusban jelezték, hogy ezt a versenyre károsnak tekintik, mert szerintük a Meta egyrészt túlzott előnyhöz jutna a Giphyt használó más platformokkal, például a Snapchattel és TikTokkal, szemben. Másrészt a Giphy kiesésével újabb potenciális versenytársat kebelezne be a Meta az online hirdetési piacon.

A CMA idén októberben 70 millió dolláros bírságot szabott ki a Metára, mert nem nyújtottak elég információt arról, hogy hogyan terveznek versenyezni a Giphyvel. 

A brit hatóság várhatóan december 1-én dönt az ügyben.

(via Busines Insider, City A.M.)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM