Erik, Alexandra
EUR 386,15 Ft
USD 366,05 Ft
11 °C
23 °C

Újabb vizsgálat bizonyítja, hogy az antidepresszánsok segítenek a koronavírus ellen

2021.11.30. 06:06

Egy új tudományos vizsgálat szerint az antidepresszánsok egyik fajtája, a szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI-) gyógyszerek segíthetnek megakadályozni azt, hogy a koronavírusos páciensek belehaljanak a betegségbe.

A Stanford Egyetem és a Kaliforniai Egyetem közös kutatócsoportja által végzett kutatásban kiterjedt összehasonlítást végeztek: egy 83 ezres adatbázisból összesen 3401 olyan pácienst válogattak ki, akiket SSRI-gyógyszerekkel kezeltek, és az ő adataikat összehasonlították azokéval, akik nem kaptak ilyen kezelést.

Az eredmények szerint az antidepresszánst szedőknél 16,3-ról 14,6 százalékra csökkent a halálozási arány. Ráadásul a fluvoxamin- vagy fluoxetin-hatóanyagú szereket szedőknél még ennél is nagyobb volt a visszaesés: náluk 10 százalékra csökkent az elhalálozás valószínűsége.

A tudósok azt írták, hogy amennyiben további vizsgálatok is megerősítik a fenti eredményeket, akkor 

érdemes lehet megfontolni azt, hogy minél szélesebb körben alkalmazzák ezeket a szereket a koronavírusos betegek kezelésében.

A kutatók arra vonatkozóan is magyarázattal álltak elő, hogy pontosan miként segíthetnek ezek a gyógyszerek. E szerint az antidepresszánsok egyrészt gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami segíthet a szövődmények kezelésében. Másrészt pedig úgy fest, hogy a koronavírusnak a sejtekbe való behatolását is megnehezítik ezek a szerek. 

A fentebb említett fluvoxamin – amely egy olcsó, világszerte elérhető antidepresszáns – koronavírus elleni hatásosságát egyébként már egy másik, egy hónappal ezelőtt publikált tudományos kutatás is bizonyította

(via HVG360, jamanetwork.com)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét