Adathalászokat perel a Facebook

2021.12.22. 21:50
Negyvenezer kamu belépőoldallal támadtak.

A Facebook pert indított a kaliforniai bíróságon a szolgáltatásait másoló hamis adathalász oldalakat üzemeltető kiberbűnözők ellen. 

Az adathalász akcióban 39 ezer olyan weboldalt hoztak létre, amelyek hamisan a Facebook, Messenger, Instagram és WhatApp belépő oldalainak mutatják magukat. Ezeken az oldalakon arra szólították a felhasználókat, hogy adják meg a belépőnevüket és jelszavukat, az alperesek ezeket gyűjtötték

– fogalmazott közleményében a Meta jogi igazgatója, Jessica Romero.

A támadásokat egy Ngrok nevű oldaltovábbító szolgáltatás tette lehetővé, ami nem csak megakadályozta, hogy kiberbiztonsági megoldásokkal elszigeteljék a rosszindulatú oldalt, de elrejtette a támadót és tényleg weboldal helyét is.

Mivel a támadások idén márciustól váltak tömegessé, a közösségi médiacég képviselői a szolgáltatással együttműködésben igyekeztek felfüggeszteni több ezer rosszindulatú webcímet.

A Facebook nem most kezdte az adathalászok elleni harcot, már 2020 márciusában Namecheap és Whoisguiard doménregisztrációs cégeket, amiért megtévesztő webes címeket adtak el olyanoknak, akik hamis beléptető oldalakhoz használták azokat. Egy évvel ezt megelőzően az OnlineNIC és IDShield szolgáltatásait perelte be ugyanezért.

Az adathalászat ellenes munkacsoport július folyamán rekordszámú 260 642 adathalász támadást jegyzett fel. A gyanútlan felhasználók belépőadatainak megszerzésére irányuló támadások száma 2020 óta megduplázódott.

(via Cnet, TechRadar)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM