A CNN hírtévének volt bejátszása világvége esetére

GettyImages-783421
2022.01.01. 15:30 Módosítva: 2022.01.01. 15:30

Az 1980-ban indult Cable News Network a világ első, 24 órában híreket sugárzó hírtévéje volt. Senki sem képzelte, hogy a CNN-en hírek mennek majd az idők végezetéig, kivéve az alapító médiavállalkozót, Ted Turnert, aki komolyan felkészült a végítéletre.

Hacsak nem történik valami a műholdakkal, nem lesz műsorzárás, amíg a világnak vége nem lesz

– mondta induláskor Turner, aki nem képletesen értette és nem is szlogennek szánta a dolgot.

A Turner-féle világvége-videó sokáig legenda volt csupán, míg pár évvel ezelőtt végül kiderült, hogy valóban létezett. Michael Ballaban a tévénél gyakornokoskodva az archívumban bukkant a felvételre 2009-ben, amit annak rendje szerint ki is csempészett. 

A videó megtalálását nagyban megkönnyítették a metaadatok. A cím „Turner Világvége Videó” volt. A mellékelt közleményeknél az állt, hogy közlése visszatartandó, „amíg meg nem erősítik, hogy itt a világvége”.

A muzeális hangulatú, régi tévés, 4:3 képarányú videón egy katonai zenekar látható, amely Turner georgiai kastélya előtt a „Közelebb, közelebb, Uram, hozzád!” című keresztény himnuszt játssza. A szöveg nélkül előadott dal Mózes első könyvéből Jákob álmára utal, aki egy földre állított, égig erő létrát lát, amin Isten angyalai járnak fel és le. A túlélők beszámolóiból ismert továbbá, hogy ezt a dalt játszották a zenészek a süllyedő Titanicon is.

A felvétel eredeti történelmi háttere természetesen a 80-as évek hidegháborúja és az atomháború fenyegetése volt. Turner világossá tette, hogy az utolsó, életben maradt CNN-munkatárs feladata a lejátszás elindítása, hogy a tévé teljesíthesse feladatát, és megfelelő formában adhassa le a nézőknek a világvégét.

A tényellenőrzés során kiderült, hogy a videó valódi, sőt Turner annak idején maga mutogatta a CNN dolgozóinak, hozzáfűzve, hogy 

azért van mindig kéznél ez a szalag, mert ha jön a világvége, hamarabb itt lesz, mint hogy elmondhatnánk, amit akarunk. Mielőtt utolsó üzenetet hagyhatnánk.

Önmagában persze nem teljesen ezoterikusan irracionális a dolog, kicsit hasonlít ahhoz, amikor a lapok a gyorsaság és a minőség kedvéért előre megírt gyászhíreket tartalékolnak. Aki esetleg úgy érzi, hogy a világvége bekövetkeztekor éppen nem a CNN-t fogja nézni, a mellékelt videót megtekintve előre bepótolhatja az élményt.

(Borítókép: David McNew / Newsmakers / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM