Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Dánia kizöldítené légi forgalmát az évtized végére

GettyImages-1230978235
2022.01.02. 14:03
Fel kell pörögnie a fejlesztésnek.

Dánia 2030-ra kitiltaná a fosszilis üzemanyagokat a belföldi légi közlekedésből. A tervet a dán miniszterelnök asszony, Mette Frederiksen közölte újévi beszédében. Frederiksen szerint zölddé kell tenni a repülést, mert

Az utazás az élet, ezért repülünk. Amikor más országok lassulnak, Dániának át kell vennie a vezetést, és emelni a lécet.

A feladat nem könnyű. Az európai Airbus 2035-re tervezi kifejleszteni az első hidrogénüzemű repülőgépeket, minden egyéb bizonytalan.

Svédország ugyancsak 2030-ra tervezi zölddé alakítani légi közlekedését, míg a nemzetközi járatoknál 2045-re követelné meg a fosszilis üzemanyag elhagyását.

Franciaország a rövidebb utat választotta: hamarosan letiltják azokat a belföldi légi járatokat, amelyek vasúti közlekedéssel is kiválthatók.

(BBC)

(Borítókép:  Orosz Jak-40 kisérleti repülő szupravezető elektromos motorral. Fotó: Kirill Kukhmar / TASS / Getty Images)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.