Meghalt a „turkanai fiú” felfedezője

000 16Q4F7
2022.01.03. 09:43
Hetvenhét évesen elhunyt Richard Leakey világhírű kenyai paleoantropológus, természetvédő, számos emberi fosszília, köztük egy csaknem teljes Homo erectus csontváz, a „turkanai fiú” felfedezője.

A felfedező halálát maga Uhuru Kenyatta kenyai elnök jelentette be vasárnap este, méltatva a természetvédő kimagasló érdemeit. Richard Leakey magas tisztségeket töltött be a kormányzatban, egyebek közt a Kenyai Nemzeti Múzeumok és a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) igazgatójaként a nemzeti parkok vezetője volt.

Richard Leakey a világhírű antropológus-házaspár, Louis és Mary Leakey három fia közül a középsőként született 1944-ben Nairobiban. Ő maga nem részesült hivatalos antropológusi képzésben, ám

az 1970-es években több expedíciót vezetett, és ezek eredményei megerősítették, hogy az emberi evolúció Afrikában kezdődött.

Leghíresebb felfedezését 1984-ben tette a kenyai Turkana-tó partján, ahol megtalálta egy mintegy 1,6 millió éves Homo erectus, a „turkanai fiú” csaknem teljes csontvázát.

Richard Leakey-t 1989-ben felkérték a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) vezetőjének, ebbéli tisztségében erőteljes kampányt folytatott a vadorzás és az elefántcsont-csempészet ellen.

A tudós-természetvédő 1993-ban elveszítette mindkét lábát, amikor Cessna kisrepülőjével lezuhant a Nagy-hasadékvölgyben. Balesete után lépett be a politika világába, és lett egyebek közt a kenyai köztisztviselők vezetője – írja az MTI.

(Borítókép: Richard Leakey 2018. június 27-én. Fotó: Yasuyoshi CHIBA / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport