16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Tovább hajtogatják a számítógépet a CES-en

Zenbook 17 Fold OLED UX9702 Versatile modes
2022.01.08. 05:50

Bemutatta 2022-es Zenbook portfólióját az Asus, a legérdekesebb termék pedig kétséget kizáróan a Zenbook 17 Fold OLED, egy 17,3 hüvelykes kijelzővel szerelt hordozható hibrid, ahol közvetlenül a kijelző alatt van a számítógép.

A koncepció nagyon hasonlít a 2020-as CES kiállításon a Lenovo által bemutatott ThinkPad X1 Foldhoz, az Asus megoldása azonban nagyobb kijelzőt és több számítási erőt kínál. A gép használható tradicionális PC-ként vagy laptopként a gyártó Bluetooth billentyűzetével, táblagépként, félbe hajtva kvázi netbookként képernyő-billentyűzettel (ilyenkor a 17,3 hüvelykes 4:3-as, 2,5K-s kijelző két egybefolyó 3:2-es, 12,5 hüvelykes 1920 x 1280 pixeles felbontású kijelzőként használható), könyv-módban és kiterjesztett módban is. Azért, hogy a tartalom megfelelően jelenjen meg bármilyen módban, a gyártó saját fejlesztésű ScreenXpert 2 szoftvere felel, mely az Asus különleges, második kijelzővel kiegészített laptopjain már bizonyított korábban.

Ha a Lenovo megoldásához hasonlítjuk, az Asus gépének nagyobb kijelzője a táblagépként való használatot nehezíti, a netbookként történőt azonban segíti. A nagyobb megjelenítőnek hála több helye van a gépben a billentyűzetnek is, amely szintén nagyobb lehet (1,4 milliméteres a gép mellé járó klaviatúra útja), így kényelmesebb rajta gépelni.

Egy ilyen eszköz esetén fontos kérdés, hogy milyen az akkumulátoros üzemidő? A Zenbook 17 Fold egy 75 wattórás beépített telepről működik, ez nagyobb, mint a Lenovo összehajtható kijelzős laptopjáé, mely maximum 5-6 órát volt képes akkumulátorról működni tesztünk során. Az Asus egyelőre nem közölt a várható üzemidőről adatokat, csupán azt, hogy a gépbe szerelt két Thunderbolt 4-es porton keresztül gyors töltésre lesz képes.

A hardverről sem sokat tudni egyelőre, az biztos, hogy az Intel 12. generációs H-szériás processzorai dolgoznak majd a gépben és a rendszermemória maximuma 16 gigabyte, a tárolóé pedig 1 terabyte lesz. Az árazásról sem tudni pontosat, illetve a megjelenés kapcsán is csak annyit közölt a gyártó, hogy 2022 év közepén kerül a gép a boltokba.

Az összehajtható kijelzős Zenbook mellett különlegesség még a 14X OLED gép Space Edition fantázianevű speciális kiadása, amely a gyártó P6300 laptopját ünnepli, ami 25 évvel ezelőtt 600 napot töltött az űrben. A gép fedelén és a klaviatúra körül ennek megfelelően űr tematikájú minták láthatók, illetve a fedélen egy 3,5 hüvelykes OLED kiegészítő kijelző is helyet kapott, amivel időt, dátumot, vagy egyedileg beállított üzenetet képes a gép megjeleníteni.

Az űrkiadású Zenbook 14X konfigurálható az Intel 12. generációs H-sorozatú Core i9-es processzoraival, Intel Iris Xe grafikával, akár 32 GB rendszermemóriával, és 1 TB-nyi PCIe 4.1 x4-es SSD háttértárral. A 16:10-es arányú 2,8K-s OLED kijelző 90 Hz-en képes frissíteni, ami az akkuról történő használat idejét kérdésessé teszi, erről ennek a gépnek a kapcsán sem nyilatkozott a gyártó. Csatlakozók terén két Thunderbolt 4, egy USB 3.2 Gen 2, egy HDMI 2.0, egy 3,5 milliméteres audió csatlakozó, valamint egy microSD kártyaolvasó van, nagyjából ugyanazok, mint amiket a normál OLED Zenbookokon találni. Akárcsak az összehajtható kijelzős eszköznél, ennél a gépnél is 2022 közepét ígéri az Asus a megjelenést.

(Borítókép: A Zenbook 17 Fold négy különböző állásban. Fotó: Asus)  • Tippek
  • Hírek