Virágzik a csempészet az űrben

GettyImages-513199678
2022.01.22. 05:41
Először felrobbant az űrbe szánt gorillajelmez, de mégis felküldték.

Ital, dohány, emberi hamvak és gorillajelmez is megtalálhatók az űrhajósok által illegálisan földkörüli pályára csempészett dolgok között.

Nézz, nézz az űr felé

Gyúlékony jellege miatt az alkohol szigorúan tiltott az űrben, ami komoly kihívás volt az űrkutatásban egykor úttörő Szovjetunió szakemberei számára. A szeszt átcímkézett tartályokban, vagy tévéfilmes trükkel könyv belsejébe vájt üregben vitték fel, olyan is volt, aki csuklóra erősíthető vérnyomásmérőben rejtette el a féldekást. Mivel a siker szempontjából döntő az űrbe szánt rakomány tömegének állandósága, több űrhajós azt is bevallotta, hogy villámdiétázniuk kellett az alkohol extra súlyának eltüntetése érdekében.

Az első időkben nem volt tiltott az alkohol az űrben, mert az orvosok úgy vélték, hogy támogatja az immunrendszert. Ha közvetlenül nem is, de az immunrendszert az űrben egyébként is körülményes alvás megkönnyítésével támogatta.

Az amerikaiak sem mondtak rá nemet: az Apollo 8 űrhajósai például brandyt vittek magukkal a Holdhoz, bár állítólag nem fogyasztottak belőle. Mára azonban mind a NASA, mind a Roszkozmosz tiltja a piát.

Gorilla és hősi halottak

Az Enterprise űrhajó főgépészét, Scottyt alakító James Doohan maradványai szintén titokban jutottak az űrbe. A hamvakat az egyik első űrturista, Richard Garriott vitte magával és rejtette el a Nemzetközi Űrállomás egyik árnyas bugyrában.

Az űrállomás nem csak végső nyughely lett, de farsangi tréfa helyszíne is.

A NASA egykori űrhajósa, a 2020-ban az amerikai szenátusba bejutott Mark Kelly 2015-ben gorillajelmezt próbált feljuttatni egypetéjű ikertestvérének, a szintén űrhajós Scottnak. A küldemény a SpaceX Falcon 9-es rakétájával együtt felrobbant, de Kellyék nem adták fel.

A gorillajelmez végül a következő rakétán feljutott és kiváló vírusvideó lett belőle, ahogy Scott Kelly gorillaként röpköd az űrállomáson és kergeti a brit Tim Peake-et. Scott Kelly, brit kollégáját beavatta a tréfába, de a többieket nem.

Átlebegtem az orosz szegmensbe. Amikor megláttak, annyira nevettek, hogy nem hiszed el. Egy évet töltöttem az űrben és akkor lett vége, kellett egy kis humor

– mondta az űrhajós.

(Futurism.com)

(Borítókép: Scott Kelly űrsétán 2015. november 16-án. Fotó: NASA / Getty Images)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek