A környezeti katasztrófa elkerülésének esélyét nyolc éve szalasztottuk el

063 1237749237
2022.02.06. 08:21
Melegednek az óceánok, a klímakutatók szerint közel a vég.

A Föld óceánjainak felmelegedése 2014-ben lépte át azt a pontot, ahol még elkerülhető lett volna egy klímakatasztrófa – állítja az óceánkutatók PLOS Climate tudományos folyóiratban közölt cikke. Az új bizonyítékok szerint nemcsak úton vagyunk az extrém felmelegedés felé, hanem már gyakorlatilag benne élünk – írja a Guardian.

Rámutattunk, hogy a klímaváltozás nem egy bizonytalan, távoli jövőben bekövetkező dolog, hanem egy történelmi tény, ami már bekövetkezett

– mondta a tanulmány szerzője, Kyle Van Houtan, a Monterey Bay Aquarium munkatársa.

Van Houtan és kollégái 1920 és 2019 között vizsgálták az óceánok hőmérsékleti adatait, és azt keresték, hol lépte át az 50 éves csúcsot a hőmérséklet.

Szélsőségesen meleg értéket csak az esetek 2 százalékában mértek egy évszázada, de nyolc éve már a mérések több mint felénél kiugró értéket mérnek.

A globális óceánok 2014-ben lépték át az 50 százalékos határt, az extrém hőség ekkortól normális. Az Atlanti-óceán déli része (1998) és az Indiai-óceán (2007) korábban lépték át ezt a határt

– fogalmaznak.

Más kutatások szerint 2019 óta élesen emelkedett a hőhullámok száma az óceánokon, ami erdőtüzekhez hasonlóan hatalmas területeken pusztítja el az élővilágot. A tengerek felső 2000 méterének hőtartalma 2021-ben hatodszor is rekordértéket ért el. 

A St. Thomas Egyetem professzora, John Abraham rámutatott, hogy a tanulmányt azért fontos komolyan venni, mert az óceánok nemcsak a bolygó felületének 70 százalékát borítják, de eddig a felmelegedés hőjének 90 százalékát felvették.

(The Guardian)

(Borítókép:  Apu Gomes / Getty Images / AFP)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.