Megy a harc John McAfee holttestéért

GettyImages-851202380
2022.02.07. 15:59

John McAfee története hét hónappal azután is folytatódik, hogy Spanyolországban holtan találták börtöncellájában. Az első vírusirtó program létrehozójaként ismert, kalandos életű hacker, aki libertáriusként többször is indult az amerikai elnökválasztáson, kétes kriptovalutás ügyekbe keveredett (tweetenként százezer dollárért reklámozott semmit sem érő kriptopénz-kibocsátásokat; feltörhetetlen kriptopénztárcát, amit aztán feltörtek), de legnyomasztóbb ügye belizei szomszédjával volt, ami kutyák megmérgezésével kezdődött, majd tisztázatlan gyilkossággal végződött. Több könyvre elegendő zűrös élettörténetéről itt olvashat bővebben.

John McAfee-t 2020 októberében tartóztatták le a spanyol hatóságok adóelkerülés vádjával, és az Egyesült Államoknak készültek kiadni, amikor végzett magával a cellájában.

Üldözöttek és gondatlanok

Az elmúlt hónapokban két különböző családi csoport is megpróbálta elérni a spanyol hatóságoknál, hogy kiadják McAfee testét. McAfee lánya és exneje ügyvédek útján igyekeztek tisztázni, hogy ki vigye tovább az ügyet, az egyeztetések azonban zátonyra futottak. Eközben a spanyol bíróságnak a végére kellett járnia, hogy pontosan mi okozta az őrizetükbe került férfi halálát.

A lány ügyvédje, Joy Anathasiou szerint a vizsgálat ideje alatt egyébként semmit nem kezdtek McAfee testével, amelyet azóta is a börtön fagyasztójában tárolnak.

Ez az egyik legfurcsább ügy, amivel karrierem során találkoztam

– mondta Nishay Sanan, aki a kiadatás ügyében képviselte John McAfee-t.

McAfee legközelebbi rokona, a lánya, Jen azt szerette volna, ha apját elhamvasztják, és az Egyesült Államokba szállítják, de utóbb elállt kérésétől abban a reményben, hogy így hamarabb eltemethetik.

Nem ismert ugyanakkor, hogy mik voltak a tervei a testtel Janice McAfee-nek, akitől a néhai kalandor 2019-ben elvált. Az exfeleség egy nyilvános sajtótájékoztatón hangot adott véleményének, hogy John McAfee nem volt öngyilkos hajlamú, és halálért az Egyesült Államok kormánya felelős, akik egyébként őt magát is üldözik.

Miközben a spanyol hatóságokra várnak a családtagok, az örökség egyes részein és tárgyi emlékeken viaskodnak.

McAfee első felesége, Fran ugyanakkor elképzelhetőnek tartotta az öngyilkosságot, sőt úgy vélte, 2021 elején már volt egy öngyilkossági kísérlete spanyol fogságban. Úgy tudta továbbá, hogy a halálát követően kétszer is végeztek rajta boncolást, és szerinte a vizsgálat azért nyúlt ilyen hosszúra, mert a hatóságok szerették volna a szőnyeg alá söpörni, hogy gondatlan módon nem kapott öngyilkosság veszélye miatt különleges őrizetet.

(MarketWatch)

(Borítókép:  John McAfee 2017. szeptember 20-án. Fotó: Anthony Kwan / Bloomberg via Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport