Ezek a világ legszennyezettebb folyói

2022.02.15. 19:32
Egy új kutatás a Temzétől az Amazonasig vizsgált területek negyedében talált potenciálisan mérgező mennyiségű gyógyszerszármazékot és más, emberi fogyasztásból származó vegyületet.

A kutatók a világ különböző tájain, 258 folyó több mint ezer pontján gyűjtöttek vízmintákat. Eredményeik szerint Pakisztán, Bolívia és Etiópia folyói a legszennyezettebbek, míg Izland, Norvégia és az Amazonas vidékének folyói a legtisztábbak közé tartoznak – írja a BBC.

Az elemzésekben 61 gyógyszerhatóanyagot és az emberi életmóddal összefüggő más vegyületet, például koffeint is találtak a vízmintákban. Azt is vizsgálták, hogy ezeknek a vegyületeknek a mennyisége meghaladja-e a környezetet már befolyásoló határértéket.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közzétett tanulmány szerint a világ folyóinak gyógyászati vegyi anyagokkal való szennyezettsége globális probléma. 

A szennyezés veszélyt jelent az édesvízi élőhelyekre és az élővilágra, potenciálisan hozzájárulhat az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulásához, továbbá hátráltatja a vízminőség javításával kapcsolatos globális célok elérését is.

A vízminták elemzése szerint minden kontinens folyóiban találtak gyógyszerszennyezést, a nikotin, a koffein és a paracetamol mindenütt felbukkant, beleértve az Antarktiszt is. A folyókban világszerte kimutattak továbbá béta-blokkolókat, antibiotikumokat, antidepresszánsokat, altatókat és antihisztaminokat.

A kutatók megállapították, hogy a legtöbb vegyi anyag koncentrációja alacsonyabb volt annál, hogy ökológiai hatása legyen, azonban

a vizsgált helyek több mint negyedében olyan magas volt a szennyező anyagok szintje, ami már veszélyt jelenthet a környezetre vagy az emberi egészségre.

Néhány helyen potenciálisan káros koncentrációban találtak béta-blokkoló propranololt és ciprofloxacin antibiotikumot. A kutatás szerint az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok folyói voltak a legszennyezettebbek.

A projekt társvezetője, John Wilkinson, a vízminták elemzését végző Yorki Egyetem munkatársa emlékeztetett arra: már több mint két évtizede ismert, hogy a gyógyszerek bekerülnek a vizekbe, ahol hatással lehetnek az élő szervezetekre. A kutatás révén azonban „jelentősen bővült a gyógyszereknek a vízi környezetben való globális eloszlásával kapcsolatos tudásunk” – fűzte hozzá.

(MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.