Kiszabadítottak egy tengeri hulladékba gabalyodott bálnát

2022.02.16. 21:20
Egy 152 méteres halászkötélbe és rengeteg tengeri hulladékba belegabalyodott hosszúszárnyú bálnát sikerült kiszabadítani Hawaii partjainál – jelentette be kedden az amerikai óceán- és légkörkutató központ (NOAA).

A Maui-sziget mentén haladt el hétfőn a nőstény bálna borja és egy hím társaságában egy tengeri bálnarezervátumban, amikor a kötél szorosan rátekeredett az állat nyakára, hozzászorítva a bálnához a rajta fennakadt, főként halászfelszerelésből álló tengeri hulladékot is.

A NOAA közlése szerint a sikeres mentés után anya és borja nyugalmi állapotba helyezkedett, ami növeli túlélési esélyeiket.

A halászkötél a Hawaii körüli vizeken felhalmozódó tengeri hulladékkal állt össze egy nagy halommá. A mentés után az úszó szemétszigetet nem sikerült begyűjteni, de a hatóságok értékes információkat szereztek az eredetéről – közölte a kutatóintézet.

Az Egyesült Államok területén szövetségi szintű törvény tiltja a hosszúszárnyú bálnák megközelítését, ezért a mentőcsapat csak egy különleges engedély birtokában láthatott hozzá az anyaállat kiszabadításához – számolt be az MTI.

Az Index nemrég írt arról, hogy szemétbe akadt hosszúszárnyú bálna után kutattak Hawaii partjainál.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.