Dokusorozat készül a milliárdos kriptovaluta-csaló házaspár történetéből

2022.02.17. 07:14
Oroszországba menekültek volna a rappelő közgazdászok.

A Netflix dokumentumfilm-sorozatot készítene a február elején New Yorkban letartóztatott és lopott kriptovaluta tisztára mosásával vádolt házaspár történetéről. A sorozatot a tervek szerint a Tigrisvilág producere, Chris Smith rendezi majd, a producer pedig a Theranos-botrányt feldolgozó dokumentumfilmet (A feltaláló: Vérszomj a Szilícium-völgyben) készítő Nick Bilton lesz.

Heather Morgant és Ilja Lichtensteint azért tartóztatták le, mert a Bitfinex kriptotőzsde 2016-os meghekkeléséből származó 119 756 bitcoin a kriptovaluta-pénztárcájukba került. Az amerikai igazságügy nem vádolja kimondottan a hekkertámadás végrehajtásával őket, azzal viszont igen, hogy „kriptovaluta-tranzakciók labirintusán” keresztül – egyebek között NFT-k és arany vásárlásával – megpróbálták tisztára mosni az egykori zsákmányt.

Az vagy, akinek látszol

A lopott összeg a betörés idején 71 millió dollárt ért, mai árfolyamon viszont 4,5 milliárd dollárt (jelenleg kb. 1410 milliárd forintot) ér – ezzel a február 8-i letartóztatás során zárolt 3,6 milliárd dollár minden idők legnagyobb kriptovalutában lefoglalt összege. Ettől persze még nem lenne Tigrisvilág-szintű bizarr dokumentumfilm a történetből, hacsak nem attól, hogy érdekes figurákból áll az elfogott házaspár.

Ilja Lichtenstein, becenevén Dutch, egy 34 esztendős orosz–amerikai üzletember, aki pályája elején a kriptovaluták nagy pártfogójaként ismert republikánus politikusnak, Ron Paulnak készített rajongói honlapot, és agyturbózó étrend kiegészítőket árusított. Végül a neves Y Combinator inkubátor programban nyert támogatást MixRank nevű online marketingvállalkozásával, amibe a befektetői körökben nehézsúlyúnak számító Mark Cuban és Marc Benioff is tett pénzt. Nagy erővel dolgozott a briliáns fiatal üzletember imázsán Influence Hacks című blogjával, de 2016-ban, a Bitfinex-hekkel nagyjából egy időben otthagyta cégét. Endpass néven identitásmenedzser, DemandPath néven pedig befektető céget alapított, utóbbival pénzügyi sikereket ért el a Routable nevű, induló online-pénzügyi vállalkozásban.

Lichtenstein felesége, Heather Morgan a Forbes és az Inc. magazinok újságírójaként lett ismert, YouTube-csatornáján vlogolva néha Covid elleni energiaitalt próbált ki, vagy felbontott egy csomag üvegszemet. Utóbb Razzlekhan, avagy a Wall Street Krokodilja néven rapperként is a közönség elé állt, hogy a „vállalkozók és hekkerek” életérzéssel versenybe szálljon a minden idők legbénább rappere címért. Utóbbi megállapítás figyelmeztetés azoknak, akik az alábbi videóra kattintanának.

A férj fogdában marad

A 20 oldalas vádirat szerint Lichtenstein és Morgan több tucat számlán és több ezer tranzakción keresztül próbálta tisztára mosni a kriptovalutát, nem egy esetben saját néven és saját cégükön keresztül számlázva. A lebukás oka Lichtenstein felhőtárhelye volt, ahonnan az ügynökök megszereztek egy 2000 virtuális pénztárca címet és kulcsot tartalmazó táblázatot, és majdnem mindet kapcsolatba tudták hozni a Bitfinex-hekkel.

Az ügyészek szerint a páros aktívan készült rá, hogy Oroszországba meneküljön, és ehhez egy 2019-es ukrajnai utazásuk során hamis személyazonosságot szereztek az ezekhez tartozó bakszámlával és telefonszámmal.

A bíróság az előzetes meghallgatáson gyengének érezte a Morgannel szembeni vádakat, így annak ellenére, hogy a nőt az ügyészek közgazdász végzettsége és hongkongi cégeken keresztül végzett aktív pénzmosási tranzakciói miatt közvetlenül érintettnek tekintik, végül 3 millió dollár fejében, bokára erősített jeladóval házi őrizetbe engedték.

(Coindesk, The Verge)  • Tippek
  • Biztosítás