Kétezer dollárért lehetett koalákat bérelni egy ausztrál hüllőparkban

2022.03.01. 15:23
A koalabérlés borzalmas gyakorlatának betiltását követelik ausztrál állatvédők az új-dél-walesi nemzeti parkoktól.

Az állam tengerpartján lévő Australian Reptile Park január óta áll a vadvédő szervezetek kereszttüzében, amiért óránként több ezer dollárért ad bérbe koalákat eseményekre, szállodáknak és családoknak, hogy a kis erszényessel „lenyűgözzék a vendégeket”. Januárban a koala három ausztrál államban, köztük Új-Dél-Walesben is veszélyeztetett státuszt kapott, mivel az őshonos erszényesek száma élőhelyük zsugorodása és a katasztrofális bozóttüzek miatt vészesen csökken.

A koaláról ismert, hogy nagy stresszt jelent neki, ha szokatlan helyzetbe (hotelszobákba, magánházakba) kerül – írta kedden a Guardian. A hüllőpark portálján január 4-én egy Koalas to Your Room (Koalák a szobádba) nevű oldal hirdette a bérlést. 

Barátságos gondozóink elmennek hozzád egy koalával vagy egy másik őshonos állattal, hogy hotelszobád vagy otthonod kényelmében, békességben örülhess az állatoknak

– írták az oldalon.

Az azóta eltávolított hirdetés 2000 dollárt (670 ezer forintot) kért óránként egy állat bérléséért. Az állam költségvetési ülésén kedden egy zöldpárti képviselő kérdezte a környezetvédelmi minisztert, hogy milyen intézkedéseket tett a „borzalmas gyakorlat” felszámolására. James Griffin elmondta, hogy felvették a kapcsolatot a parkkal, amely nem nyújt többé ilyen szolgáltatást. A Sydney-ben lévő Taronga állatkert nem folytat ilyen gyakorlatot, és a „legmagasabb szinten” gondozzák koaláikat – tette hozzá a miniszter.

Új-Dél-Wales kormánya megfontolja, szükséges-e törvénymódosítás a koalabérlés betiltására. Az állam egy korábbi vizsgálata megállapította, hogy gyors beavatkozás nélkül 2050-re kihalhatnak a koalák Új-Dél-Walesben – számolt be az MTI.

Az Index nemrég írt arról, hogy fogynak a koalák Ausztráliában.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.