Kivonulnak Oroszországból a nyugati techcégek

shutterstock 2054107097
2022.03.06. 13:37
Egyre teljesebb az exodus, de a Samsung és a kínai cégek maradnak.

A Szilícium-völgy cégei egymás után csukják be üzleteiket Oroszországban. A nemzetközi felháborodás miatt kialakuló lavina legnagyobb vesztesei a Russia Today és a Sputnik.

A Russia Today vagy RT az orosz adófizetők pénzéből működtetett nemzetközi hírtelevízió volt, amelyet a RIA Novosztyi állami hírügynökség alapított 2005-ben. Az RT a grúz háborútól a Szíriai beavatkozásig terjesztette az orosz narratívát és a tényellenőrző szakma többször beazonosította, mint a dezinformáció és összeesküvéselméletek fő forrását. Szinte meglepő, hogy 17 évig működhetett, mielőtt betiltották.

2013-ban Vlagyimir Putyin rendeletére a RIA Novosztyi gyakorlatilag beolvadt a Russia Today orosz változatába (Rosszija Szivodnya), és egy évvel később elindították a Sputnikot, ami egy rádiót és hírportált üzemeltető hírügynökség. Az arabtól a vietnámiig 30 nyelven terjesztették az orosz állami álláspontot. Ha kellett, dezinformáltak, vagy Donald Trumpot reklámozták ingyen.

Az RT-t és a Sputnikot az orosz inváziót követő pár napon belül letiltotta alkalmazásai közül az Apple és Google. A Microsoft visszasorolta a Bing kereső találatai között. A YouTube letiltotta a csatornái közül. A Facebook szintén letiltotta őket a Sputnik munkatársai neve alatt működtetett virulens minihíroldalakkal együtt. Ezzel gyakorlatilag pár nap alatt szankciók nélkül megsemmisült a putyini médiagépezet.

Viszlát, divat és új iPhone

A techcégek között legnagyobb Apple felfüggesztette termékei forgalmazását. Távozott a Nokia és az Ericsson is.

Az Oracle közölte, hogy felfüggeszti működését Oroszországban. Német konkurenciájuk, az SAP szintén felfüggesztette termékei és szolgáltatásai forgalmazását. 

A Meta az elsők között közölte, hogy letiltja az orosz állami hírszolgáltatókat, kivonulási szándékról egyelőre nem érkeztek hírek, bár tudni kell, hogy orosz nyelvterületen a Vkontakte a menő közösségi háló, a Facebook a futottak még kategóriába tartozik, csak az Instagramot használják többen.

A Netflix műsorszóró szintén közölte, hogy leállított minden munkát és beszerzést Oroszországban. Leállították továbbá a Zato című orosz sorozat forgatását. Nem tartozik a kemény büntetőintézkedések közé, inkább a menekülés előjele, hogy a Disney és a Warner is leállította a legújabb filmjei bemutatóját. Lelépett az országból a zenei műsorszóró, a Spotify is.

Az exodust a nagy olajcégek, a BP és a Shell kezdték, akik kiszálltak orosz érdekeltségeikből és megszakították orosz kapcsolataikat, de a hét során az ExxonMobile, a Nike, a H&M, a BMW, az IKEA, az Airbus és a Boeing is elbúcsúztak.

Kína köszöni

Más a helyzet techipar keleti szárnyán: külön felmentést kapott az amerikai szankciók alól a Samsung, amely megtarthatja az orosz mobiltelefon-piac harmadát kitevő részesedését. Így nemcsak a kínai gyártókkal versenyezhetnek tovább, de a dél-koreai GDP 17 százalékát termelő Samsungot sem érte túl nagy csapás.

Az Oroszországgal szövetséges Kína cégei hallgatnak és maradnak Oroszországban. A Huawei, Xiaomi, Oppo, Honor mobilgyártók, az Alibaba kereskedő oldal, a Baidu kereső, a Tencent és NetEase játékcégek közül egy sem volt hajlandó válaszolni a háborúval kapcsolatos kérdésekre.

Egyetlen kivételt képez a TikTokot üzemeltető ByteDance, amely az Európai Unió határozatának megfelelve korlátozza az RT és a Sputnik csatornáit.

(CNBC, The Register, Yahoo! News)

(Borítókép: Shutterstock)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM