Komédiába illő okból tiltják be Brazíliában a Telegramot

2022.03.20. 11:20
Olyan címmel levelezett a bíróság, amit senki sem olvasott.

A brazil legfelsőbb bíróság arra kötelezte az Apple-t és a Google-t, hogy tiltsák le a Telegram üzenőprogramhoz való hozzáférést az országban. Az idők során Jair Bolsonaro elnök fő kommunikációs csatornájává vált alkalmazást azzal vádolták, hogy semmi nem tesz a dezinformáció és rémhírterjesztés ellen. 

A Telegram még februárban eltávolította egy Bolsonarót támogató amerikai aktivista, Allan dos Santos csatornáit, mivel azok erőszakra uszítottak.

A fő probléma azonban az volt, hogy nem reagálták a hamis választási információk eltávolításával kapcsolatos kérésekre, vagyis nem működtek együtt a hatóságokkal. Most kiderült, miért: a bíróságnál rossz helyre címezték a felszólító levelet.

A szolgáltatást alapító Pavel Durov nyilvános közleményben mutatott rá, hogy a cég korábban megkérte a bíróságot, hogy az e célt szolgáló címen kérjék a problémás tartalmak eltávolítását, ehelyett egy általános céges címre küldik leveleiket. Nem ismert, hogy az általános címen a spamek tengerében süllyedt el a megkeresés, vagy a Telegramnál egyszerűen senki sem olvassa a hivatalos címre érkező e-maileket.

Beleszólt a háború

Durov mindenesetre elnézést kért a hanyagságért, és arra kérte a brazil legfelsőbb bíróságot, hogy halasszák el a szolgáltatás letiltását, a cég cserébe külön képviselőt alkalmaz az országban az ilyen kérdések gyors kezelésére.

A szolgáltatás alapítója azt hozta fel mentségére, hogy az elmúlt hetek mindent felforgattak a cég körül. Az orosz alapítású Telegram ugyanis az orosz–ukrán háború kitörése óta az egyetlen szabad kommunikációs csatorna Oroszországban, ahol 2020-ig szintén betiltották már egyszer terrorizmussal kapcsolatos tartalmak miatt.

A Telegram a brazil legfelsőbb bíróság és Bolsonaro elnök közötti politikai küzdelembe keveredett bele, amelyben Bolsonarót rendőrségi iratok kiszivárogtatásával és a Covid-vakcinák és az AIDS közötti összefüggéssel kapcsolatos rémhírek terjesztésével vádolják.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, vasárnapi, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(The Verge)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM