Amerikai feketelistára tették a Kasperskyt

2022.03.26. 08:57
Nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekintik az orosz céget.

Az Egyesült Államok szövetségi távközlési hivatala, az FCC szerint a Kaspersky kiberbiztonsági cég termékei elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatot jelentek.

A vírusirtót, tűzfalat és egyéb biztonsági szoftvereket fejlesztő orosz cég termékei 2017 óta nem használhatók amerikai állami számítástechnikai rendszereken. A döntéssel egyúttal felvették a listára a China Mobile-t és China Telecomot is. Az amerikai állami hivatalok elektronikus eszközeinek biztonságát szavatoló listára 2021-ben egyebek között felkerültek a ZTE és a Huawei termékei is.

Az FCC főbiztosa, Brendan Carr szerint a cégek tiltólistára vétele megakadályozza a Kína és Oroszország által folytatott kémkedést.

A Kaspersky központja Moszkvában van, a cég alapítója, Eugene Kaspersky a KGB műszaki főiskolájára járt, és régóta azzal vádolják, hogy közeli kapcsolatot ápol Oroszország hadseregével és hírszerzésével.

Németország információbiztonsági hivatala tíz napja felhívta a német vállalatok figyelmét, hogy ne használják a Kaspersky termékeit, és arra utaltak, hogy az orosz hírszerzés együttműködésre kényszerítheti a céget.

A Kaspersky közleményben jelezte, hogy csalódottak az amerikai döntés miatt, ami szerintük nem termékeik technikai vizsgálatán alapult, hanem politikai lépés volt.

A kitiltás politikai oka a február vége óta tartó orosz–ukrán katonai konfliktus és az emiatt Oroszország ellen életbe léptetett nyugati gazdasági szankciók, valamint hogy az Egyesült Államokban hónapok óta nagyon tartanak egy szankciókat megtorló orosz kibertámadás lehetőségétől – írja az Ars Technica.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM