A Twitter alapítója megbánta az internet központosítását

2022.04.07. 20:45
Számot vetett Jack Dorsey, a Twitter alapítója.

Kisebb közröhejt váltott ki a Twitter alapítója az egyik legutóbbi bejegyzésével, amelyben a régi dolgokon szomorkodik.

A Usenet, az IRC, a web, sőt, az e-mail (PGP-vel), bámulatos idők voltak. A vállalatokba centralizált felfedezés és identitás nagyon kárára vált az internetnek. Tudom, hogy részben én is tehetek róla, és bánom is

– fogalmazott.

Jack Dorsey tavaly november végén távozott a Twitter vezérigazgatói pozíciójából, azóta csak a korábban Square, utóbb Block néven ismert és viszonylag népszerű online fizetőrendszert vezeti. A Twitter alapítójaként és vezetőjeként nagyon komoly szereplője volt az internetes kultúrának. Mivel a szolgáltatás közönsége máig médiaközeli véleményvezérek köré szerveződik, hatványozott hatással bírnak az itt megjelenő tartalmak, és sok esetben az instagramos és tiktokos mémek is innen indulnak.

Dorsey már hosszú ideje az internet decentralizációjának támogatója, 2019-ben például egy nyílt forráskódú közösségi hálózati protokollt igyekezett népszerűsíteni. Lamentáló tweetje természetesen vegyes fogadtatásra talált.

Az internet össznépművészeti fesztiváljából az online hirdetőrendszerek evolúciója mára valóban toxikus reklámújságot csinált. A manökenből lett programozó panaszai azért hatnak mégis groteszkül, mert az említett fejlődés eredményeként jelenleg több mint nyolcmilliárd dolláros vagyonnal a 418. a Forbes gazdagok listáján. Mindenesetre sok internetet sirató bejegyzést kell írnia, ha azt szeretné, hogy lassabban süllyedjen az ismeretlenség homályába.

(Mashable, ZDnet)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM