Akkora marsrengést észleltek, mint még soha

2022.05.11. 15:09
Rekordméretű, M=5 erősségű marsrengést figyelt meg a NASA űrszondája – írja a napi.hu az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye alapján.

A rengést a NASA InSight űrszondája észlelte, amely 2018. november 26-án landolt a Mars felszínén, az Elysium Planitia nevű vulkáni eredetű síkságon. A rekordméretű, 5-ös erősségű rengést a küldetés 1222. marsi napján, 2022. május 4-én figyelték meg.

A NASA InSight már összesen 951 marsrengést regisztrált, de ezeknél csak három volt 4-esnél nagyobb erősségű.  2021. augusztus 25-én a marsi szeizmométer egy 4,2-es és egy 4,1-es erősségűt, majd 2021. szeptember 18-án megint egy 4,1-es rengést észlelt.

A mostani földrengés azért is jelentős még a magyar obszervatórium szerint, mert ez

remélhetően rendesen megkongatta az egész bolygót, és annak belső határfelületeiről visszaverődött sok szép jelet sikerült megfigyelni. Ezek segítségével a Mars belső felépítéséről tudhatunk meg fontos információkat.

A NASA Insight ugyanis ezekkel a szeizmikus hullámokkal letapogathatja a bolygó kérgét, köpenyét is – írták közleményükben

Az oberszervatórium híradásában arra is emlékeztettek, hogy Marsrengések címmel Magyarországon is indítottak egy programot, amely által a 11-18 éves diákok jobban megismerhetik a vörös bolygót és a marsrengéseket. Az ehhez kapcsolódó kiadvány itt érhető el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport