A világ leghosszabb gyalogos függőhídját adták át Csehországban

K  AP20220513203
2022.05.13. 17:53
Egy csehországi hegyvidéki üdülőhelyen, Dolní Moravában felépített függőhíd 721 méter hosszú, és egyszerre ötszázan tartózkodhatnak rajta. Már ha nem fúj a szél.

A Sky Bridge 721 nevű, 721 méter hosszú építmény 1100 méteres tengerszint feletti magasságban köt össze két hegygerincet az északkelet-csehországi Kralicei-havasokban (Králicky Snezník), a lengyel határ közelében, egy 95 méter mély völgy fölött.

A hídon egyszerre ötszázan tartózkodhatnak majd, de az első két hétben csak feleannyian. Viszont biztonsági okokból a hidat lezárják, ha a szél erőssége eléri az óránkénti 135 kilométert. Az 1,2 méter széles gyaloghíd csak egyik irányban járható, a kiinduló állomáshoz libegő viszi fel a látogatókat, akiknek előzetesen regisztrálniuk kell online.

A függőhíd két év alatt épült fel 200 millió koronából (3,1 milliárd forint). A cseh idegenforgalmi hivatal abban bízik, hogy az új nevezetesség turistákat vonz a világ minden sarkából, és segít fellendíteni Csehország idegenforgalmát a pandémia okozta pangás után.

A beruházás ellenzői szerint viszont a híd megváltoztatja az erdős vidék jellegét, túlságosan dominálja a környék látképét, és túl sok turistát csalogat a mindössze 500 lakosú Dolní Morava üdülővároskába.

A hosszúsági rekordot eddig a portugáliai Aroucában lévő, 516 méteres függőhíd tartotta, amelyet tavaly adtak át három évnyi építés után. A híd az Aguieiras vízesést és a Paiva-szurdokot köti össze, és két V-alakú toronyból induló vaskábelek tartják. A Paiva folyó 176 méterrel a híd 90 centiméter széles, nyitott fémrácsa alatt folyik. 

(Borítókép: Turisták a Sky Bridge-en. Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)  • Tippek
  • Hírek