Terjednek az összeesküvés-elméletek a háborúról Facebookon

GettyImages-1240817647
2022.05.22. 08:19
Szlovákiában félretájékoztató posztok jelennek meg a Facebookon, ami elősegíti a szomszédos ukrajnai háborúval kapcsolatos oroszbarát elméletek terjedését – írja a Bloomberg.

A Facebookon közzétett bejegyzések között volt egy állítás, miszerint Kijev titokban biológiai fegyvereket fejleszt, sőt, egy állítás megkérdőjelezi az egész Ukrajna elleni inváziót, melyet Vlagyimir Putyin orosz elnök indított.

A Facebook tulajdonosa, a Meta szerint a NATO és az Európai Unió tagországában széleskörű lépéseket tesznek a félretájékoztatás ellen, viszont Szlovákia kormánya és más posztszovjet országok, sőt amerikai törvényhozók is úgy gondolják, hogy a vállalat nem tesz eleget.

A vita akkor került a középpontba, amikor az amerikai képviselőház hírszerzéssel foglalkozó állandó bizottságának tagjai a Meta és annak vezérigazgatója, Mark Zuckerberg szemére vetették, hogy elősegíti az oroszbarát dezinformáció veszélyes terjedését az 5,3 milliós országban.

Szlovákiában terjed a legtöbb tévhír

A GLOBSEC biztonsági fórum szerint a hamis üzenetek terjedése Szlovákiában rosszabb, mint bárhol máshol. Ez növelhette Putyin támogatottságát, mert a szlovákok több mint egynegyede támogatja az intézkedéseit, még akkor is, amikor a pozsonyi kormány megpróbálja elszállásolni a menekülteket, és fegyvereket küld Kijevbe, hogy segítsen a védelmében.

A bizottságot aggasztja a káros félretájékoztatás és az oroszbarát propaganda folyamatos jelenléte a szlovák Facebookon

– írta az Adam Schiff elnök vezette amerikai delegáció Zuckerbergnek címzett levelében. Felszólították a Metát, hogy „haladéktalanul biztosítsa, hogy minden oroszbarát dezinformációt gyorsan kiértékeljenek, tényellenőrzést végezzenek, és a Facebook nyilvános ígéreteivel és kinyilvánított irányelveivel összhangban címkézzenek, rangsoroljanak le vagy távolítsanak el”.

A bizottság közölte, hogy az amerikai és a szlovák kormány többször kérte a Metát, hogy lépjen fel az olyan üzenetek ellen, melyek között olyan posztok is szerepelnek, amelyek az ukránokat a fasizmus támogatásával, honfitársaik megölésével vádolják, és bemocskolják azokat a százezreket, akik a háború elől külföldre menekültek.

A lakosság fele hajlamos hinni a félretájékoztatásban vagy összeesküvés-elméletekben

– mondta Dominika Hajdu, a GLOBSEC elemzője.

A Meta jelenleg csak egy adatellenőrzőt tart fenn Szlovákiával kapcsolatban, ahol mintegy 2,7 millió embernek, vagyis a lakosság csaknem felének van Facebook-fiókja, ami az amerikai bizottsági tagok levele szerint a legszélesebb körben használt közösségi médiaplatformot jelenti. Az ellenőrzést elégtelennek minősítették – írja a Bloomberg.

A Meta a szlovákiai tényellenőrző partnereket azonosító weboldalon Szlovákiáért felelős személyként Robert Barát jelölte meg, az AFP újságíróját. Közölte, hogy a régió vezetőivel konzultál, és a probléma leküzdésére olyan intézkedések sora szerepel, amelyek bizonyos tartalmakat eltávolítanak, más elemeket pedig figyelmeztető címkékkel látnak el.

Eltávolítjuk az irányelveinket sértő tartalmakat, és együttműködünk a régióban működő adatellenőrzőkkel a hamis állítások leleplezése érdekében

– írta Magdalena Szulc, a Meta szóvivője egy e-mailben. Hozzátette:

Ha valamit hamisnak minősítenek, akkor ezt a tartalmat lejjebb helyezzük az üzenőfalon, hogy kevesebb ember lássa. Emellett több információt adunk az embereknek, hogy eldönthessék, mit olvassanak, miben bízzanak és mit osszanak meg azáltal, hogy figyelmeztető címkéket adunk a hamisnak minősített tartalmakhoz.

Elkaptak egy propagandistát

A rendőrség rövid időre őrizetbe vette Stefan Harabin volt legfelsőbb bírósági elnököt, miután egy olyan bejegyzést tett közzé, amelyben kijelentette, hogy

Oroszországnak meg kell békítenie a nácikat, akik 2014-től megöltek 15 ezer embert saját állampolgáraik közül

– visszhangozta a Kreml narratíváját, amely szerint az invázió Ukrajna „náciktól való mentesítésére” irányul. Harabin tagadta a vétkességet.

A történelemben még soha nem éltek vissza a szólásszabadsággal ilyen tömeges és pusztító hatású támadások érdekében

– írta saját Facebook-bejegyzésében Eduard Heger miniszterelnök, utalva a háborús orosz propaganda terjesztésének problémájára.

(Borítókép: Egy autó maradványai Harkivban 2022. május 21-én. Fotó: Sofia Bobok / Anadolu Agency / Getty Images)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM