Az oroszok új nagyágyúja szörnyű pusztításra képes

Tactical exercises of Radiological, Chemical and Biological Prot
2022.05.30. 09:17
Oroszország a legújabb rakéta-sorozatvetőt, a TOS–2 Tosocskát használja az ukrán célpontok ellen a harkivi régióban – közölte vasárnap egy orosz tisztviselő. Mutatjuk, mire képes az oroszok nagyágyúja.

A TOS–2 Tosocska nem egy régi találmány, az első tesztelése 2020-ban volt, és már akkor is nagy reményeket fűztek a szerkezethez. A sorozatvető a szovjet TOS–1 továbbfejlesztett verziója, amelyet korábban T–72-es harckocsira szerelve vetettek be.

A TOS–1ATosochka is hatalmas pusztítást tudott végezni, amelyet az alábbi videó jól szemléltet.

Az újabb verzió, a TOS–2 Tosocska egy olyan rakéta-sorozatvető, amelyet termobarikus bombák kilövésére használnak. A vákuumbombák kiszippantják az oxigént a levegőből, ezzel pusztító erejű, erőteljes robbanást és óriási nyomáshullámot hoznak létre.

Teljesen automatizált

Elődjétől eltérően megnövelt teherbírással és kiterjesztett hatótávolsággal rendelkezik. A TOS–2 célzása, lövése és tűzvezérlése teljesen automatizált. A járműre daru van felszerelve, így a rendszerhez nincs szükség szállító- és töltőgépre. A rendszer rakétákat tud felszedni és betölteni a földről, vagy a kísérő teherautóról. Ezért nincs szükség külön átrakodójárműre.

Ezenkívül a TOS–2 rendelkezik egy elektronikus védelmi rendszerrel a nagy pontosságú fegyverek ellen.

A TOS rendszer fő különbsége a szabványos sorozatvetőkhöz képest abban rejlik, hogy szinte ugyanazt a tűzerőt képes biztosítani, de sokkal pontosabban, így csak minimális járulékos kárt okoz.

Védi a legénységet

A fülke páncélozott, és védelmet nyújt a legénység számára a kézi lőfegyverekkel és tüzérségi lövedékszilánkokkal szemben. A szerkezet akár 90 másodpercen belül tüzelhet egy látható célpontra.

A járműnek meghosszabbított fülkéje van, amely a teljes, körülbelül 5 fős legénység befogadására alkalmas. Minden útmutatás és tüzelési eljárás a teherautó belsejéből történik, anélkül, hogy a személyzetet kitennénk az ellenséges tűznek.

Az autót YaMZ–652 dízelmotor hajtja, amely 440 lóerő teljesítményt nyújt. Az alábbi videóban ennek a szerkezetnek a működését láthatjuk, amint két lövedéket lő ki.

(Borítókép: TOS–1A rakéta. Fotó: Wikipédia)  • Tippek
  • Hírek