A klímaváltozás már a ketchupot is veszélyezteti

2022.06.07. 06:08
Egy új tanulmány szerint hamarosan hiánycikké válhat a ketchup, mivel a klímaváltozás miatt a globális paradicsomtermés a felére csökkenhet.

A ketchupot ipari paradicsomból készítik, amelyet túlnyomórészt Kaliforniában, Olaszországban és Kínában termesztenek. Ezek mind olyan területek, amelyeket különösen veszélyeztet a klímaváltozás – írja a Telegraph.

A dániai Aarhus Egyetem kutatócsoportja most egy matematikai modellt dolgozott ki, hogy megállapítsák, hogyan hatnak majd a különböző klímaváltozási forgatókönyvek a termelésre. 

A Nature Foodban megjelent cikkben a szakemberek öt jövőbeli klímaváltozási forgatókönyvet vázoltak fel. A kutatás szerint 2050-re körülbelül hatszázalékos visszaesés várható a paradicsomtermesztésben. 2050 és 2100 között pedig éles különbségek vannak az alkalmazott klímamodelltől függően, de a legrosszabb forgatókönyv szerint a paradicsomtermés az eddigi felére csökkenhet. 

A legrosszabb forgatókönyv szerint a paradicsomtermelő régiókban a hőmérséklet 2040 és 2069 között körülbelül 2,6 Celsius-fokkal, 2070–2099-ben pedig 5 Celsius-fokkal emelkedne az 1980 és 2009 közötti időszakhoz képest.

E feltételek mellett a számítógépes modell azt vetítette előre, hogy a 11 legnagyobb paradicsomtermesztő globális betakarítása a jelenlegi évi 14 millió tonnáról kevesebb mint hétmillió tonnára csökkenne.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.