Lefotózott egy darab kolbászt, majd azt állította, hogy egy távoli csillag

2022.08.04. 19:22
Egy francia csillagász egy darab spanyol kolbászból készült fotóról azt állította, hogy az a Proxima Centauri csillagról készült a James Webb űrteleszkóppal.

A hazájában ismert csillagásznak számító francia Étienne Klein alighanem vicces kedvében volt, amikor a Twitteren megosztotta az alábbi fotót azzal a szöveggel, hogy

a kép a Proxima Centuriról készült, a Naphoz legközelebbi csillagról, amely 4,2 fényévre van tőlünk. A fotót a James Webb űrteleszkóp készítette. Micsoda részletesség! Napról napra egy új világ tárul elénk.

A bejegyzés közzététele után a Twitter-felhasználók is azt írták a fotóról, hogy csodaszép, később azonban kiderült, hogy 

ez valójában nem is a Proxima Centaura, hanem csak egy darab spanyol kolbász (chorizo).

Mindezt maga Étienne Klein árulta el a bejegyzés alatti hozzászólásoknál, amikor azt írta: „A kortárs csillagászat szerint ez a spanyol konyhához tartozó objektum valójában csak a Földön létezik”.

Azt is kifejtette, hogy ezzel a kis viccel arra akarta felhívni a figyelmet, hogy még a szaktekintélyektől sem szabad elfogadni bármit kritika nélkül.

Ennek ellenére sokan kiakadtak az átverés miatt, így a francia csillagász külön Twitter-posztban is elnézést kért szerdán azoktól, akik felhúzták magukat a bejegyzésén. Utóbb egyébként az is kiderült, hogy az ötletet is egy másik Twitter-bejegyzés alapján lopta. Mindenesetre a spanyol ételek távoli csillagokként való eladása megihlette a Twitter-felhasználókat, és azóta ugyanezt eljátszották egy tortillával is.

A francia csillagász által is említett James Webb űrteleszkóp egyébként valóban csodás képeket készített az utóbbi hetekben, erről itt írtunk legutóbb.  • Hírek
  • Megtakarítás