Bevált a hullámokat szélenergiává alakító erőmű

2022.08.04. 13:19 Módosítva: 2022.08.04. 13:20
Széltől, naptól függetlenül, éjjel-nappal termeli a megújuló energiát.

Sikerrel zárult az ausztrál Wave Swell Energy alternatív tengeri energiatermelő platformjának próbaüzeme.

Az UniWave 200 nevű újító konstrukció egy lefelé nyitott betonüreg, amelyben a tenger hullámainak emelkedése nyomán emelkedik és süllyed a víz – az üregben változó légnyomás pedig az üreg tetején elhelyezett turbinán keresztül egyenlítődik ki. Egyszerűbben: egy olyan szélerőmű, amely a hullámok keltette légmozgás energiáját termeli ki.

A Wave Swell Energy közlése szerint a technikájuk sikerének kulcsa, hogy csak egy irányban termelnek áramot. Hatékonyabb megoldások is léteznek, azonban az ausztrál cég megoldása sokkal egyszerűbb, olcsóbb és megbízhatóbb. A mozgó alkatrészeket nem éri sós víz, mert mind a tengerszint felett vannak, emiatt a tengeri élővilágra is teljesen veszélytelenek.

Az Uniwave-et úszó platformra építették, ami a tetszés szerint egy adott partszakaszhoz vontatható, de hajózásra sincs szükség, mivel a rendszer akár a partfalba vagy hullámtörőbe is fixen beépíthető.

A 200 kilowattos erőmű próbaüzemét az Ausztráliát és Tasmaniát elválasztó, hírhedten durva hullámjárású Bass-szorosban végezték, ahonnan a 12 hónapos üzem alatt éjjel-nappal folyamatosan táplált energiát a hálózatba. A platform túlszárnyalta az építők elvárásait, és az év végéig tovább üzemel, miközben tömeggyártását előkészítik. Mint mondták, miután az erőmű 40 kilowattot termelt az átlagos hullámviszonyok között, mindössze 24 órába telt egy 1 megawattos rendszer megtervezése nagy vonalakban.

A kereskedelmi üzemre méretezett erőműveket a felhasználás helyéhez szabják, a technikát hasznosító cégekkel jelenleg is tárgyalnak.

(New Atlas)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.