Bill Gates nagyot húzott, forradalmasíthatja a légkondicionálást

GettyImages-1401598961
2022.08.04. 06:19 Módosítva: 2022.08.04. 06:20
Nagyot zöldítenének a hőhullámok túlélésén.

20 millió dollárnyi befektetői pénzt gyűjtött újító légkondicionáló rendszerére a Blue Frontier. A legnagyobb összeget Bill Gates zöld technológiákba befektető cége, a Breakthrough Energy Ventures tette a kalapba.

A klímaváltozás okozta felmelegedés miatt egyre többet használunk légkondicionálókat, amivel több gond is van. Az amerikai energiaügyi minisztérium és a Xerox idén márciusban közzétett kutatása szerint több mint egymilliárd tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelnek közvetlenül és közvetetten a légkondik, ami a globális üvegházgáz-kibocsátás 4 százalékát jelenti.

A Blue Frontier technikája a cég közleménye szerint 60 százalékkal csökkenti az éves energiafogyasztást és 85 százalékkal csökkenti az üvegházgázok kibocsátást. Az újítás kulcsa, hogy a működés során nem a hűtőn csapódik le a levegő páratartalma, hanem egy különleges folyadék veszi fel nedvességet. A technika eredete egyébként több évtizedre, a WTC elleni terrortámadás idejére nyúlik vissza, akkor volt ugyanis egy pánik, amikor terroristák lépfenével töltött borítékokat küldözgettek postán. A bioterrorizmussal kapcsolatos kutatások egyik terméke volt a páramentesítő folyadék.

A céget vezető energiaipari veterán Daniel Betts elmondása szerint a rendszer nagy előnye, hogy a hűtéstől függetlenítsék az energiafogyasztás nagy részét, a fogyasztás így akkorra időzíthető,

amikor a megújuló energia nagy mennyiségben áll rendelkezésre és alacsony a hálózat terhelése.

Az újító rendszer várhatóan az üzleti ingatlanok nagy teljesítményű légkondicionáló rendszereként jelenhet meg és előzheti meg az elektromos hálózatok sorozatos összeomlását hőhullámok idején.

A Microsoft alapító és a világ egyik leggazdagabb embere, Bill Gates lépése nemcsak a további befektetők bevonását segíti, de azt is, hogy a termékükkel hamarabb és olcsóbban a piacra léphessenek.

(CNBC, iTechpost)

(Borítókép:  Bill Gates 2022. június 7-én New Yorkban. Fotó: Jemal Countess / Getty Images for TIME)

 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.