Ez a poszt a következő Percről percre része:

Íme, az iPhone 14

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ezzel véget ért az Index percről percre közvetítése, itt az idő, hogy mindenki megeméssze a látottakat és hallottakat – és legfőképp a magyar árakat. Egy biztos, a következő napokban természetesen még részletesebben beszámolunk majd az Apple bejelentéseiről!

  giphy.gif
  Fotó: giphy.com

  Köszönjük, hogy velünk tartottak, nyugodalmas jó éjszakát kívánunk!

 • Arra már korábban is számítani lehetett, hogy emelkedni fognak az új készülékek árai, erre azonban a legmerészebb álmainkban sem számítottunk volna.

  Az iPhone 13 tavaly 335 ezer forinttól indult, ehhez képest az alap iPhone 14-ért 450 ezret kell kicsengetnünk, ami 115 ezer forintos emelkedésnek felel meg. A Plus modellt ugyan nincs mihez viszonyítani, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy annak 500 ezer forintos indulóáráért tavaly már az eggyel nagyobb tárhellyel szerelt Pro Maxot adta az Apple. A Pro modellek tekintetében még szörnyűbb az emelkedés: tavaly a 13 Pro 425 ezer forintért került a boltok polcaira, ehhez képest az iPhone 14 Próért már 570 ezret kér el az almás cég, míg a 14 Pro Maxért 630 ezer forintot.

  Az infláció az Apple Watchokat sem kímélte, az okosórák ára a következőképp alakul: 

  • Apple Watch Series 8, 41 mm – 210 ezer forint / 45 mm – 225 ezer forint
  • Apple Watch SE, 40 mm – 130 ezer forint / 44 mm – 155 ezer forint
  • Apple Watch Ultra, 49 mm – 420 ezer forint

  A 2. generációs AirPods Prót 125 ezer forintért szerezhetjük be. 

 • A sereghajtó továbbra is a márciusban bejelentett 3. generációs iPhone SE, őt követi az iPhone 12 és az iPhone 13, meglepő módon azonos árcédulával.

 • Ez lett az elmúlt évek legszignifikánsabb iPhone-frissítése.

  Végre eltűnt a notch, helyét a Dynamic Island veszi át, amelyben biztosak lehetünk, hogy még jó néhány évig mellettünk lesz. Mint ahogyan azt a neve is mutatja, az új előlapi kamerasziget folyamatosan ahhoz adaptálódik, hogy a kijelzőn vagy éppen a háttérben milyen tartalmak jelennek meg és játszódnak le.

  Az iPhone 14 Pro ezúttal is két, egy 6,1 hüvelykes alap és egy 6,7 hüvelykes Max modellel érkezik, az eddig is meglehetősen világos kijelző pedig most még világosabb lett: 1600 nites fehérfényerőre számíthatunk alapfelhasználás esetén, és 2000 nites fényerőre HDR-tartalom nézése esetén.

  Az új mobilokat az A16 Bionic chip hajtja, amely három területen javít az elődhöz képest, név szerint az energiahatékonyság, a kijelzővezérlés és a kameravezérlés területén.

  Többek között ennek köszönhető az is, hogy többévnyi sóvárgás után a Pro-modellek végre megkapták az always-on-display-t.

  Szintén forradalminak tekinthető, hogy nem kevesebb mint hét év után a főkamerák megapixeleinek száma 12-ről 48-ra nőtt, a főkamera szenzora pedig nem kevesebb mint 60 százalékkal lett méretesebb. Ez mindenképp érezhető változás lesz, az új iPhone-okkal lőtt képek élesebbek és merőben részletgazdagabbak lesznek.

  A Filmszerű mód szintén ráncfelvarráson esett át, mely ezúttal már 4K-ban és 30 fps/s-ben is képes rögzíteni. Az iPhone 14 Pro és Pro Max négy színben, grafitban, ezüstben, aranyban és egy teljesen új sötétlilában lesz elérhető, az ár pedig maradt 5 év után is 999, illetve 1099 dollár. 

  Az újdonságok teljesen listáját alább veheti szemügyre: 

 • Az Egyesült Államokban ezentúl kizárólag e-SIM-lehetőséggel árusítják majd a jövő iPhone-jait, ezzel is egy lépéssel közelebb kerülve egy olyan készülékhez, melyben minimálisak a mozgó alkatrészek. 

  Ezek mellett az iPhone 14 és 14 Plus már képes a műholdakkal is kapcsolatba lépni olyan helyeken, ahol a mobilhálózat nem elérhető – fontos megjegyezni, hogy ez a funkció egyelőre csak az Egyesült Államokban és Kanadában lesz elérhető, és csak segélykérés szempontjából. Az iPhone 14-tulajok két évig ingyenesen használhatják, a próbaidő után azonban vélhetően fizetős szolgáltatás válik belőle.

 • Egy évvel ezelőtt már az iPhone 13 család tagjaira is azt írtuk, hogy vígan nevezhették volna őket 12S-nek, a helyzet pedig az, hogy ez az iPhone-ok új generációjára is halmozottan igaz – de nézzük meg, min sikerült az Apple-nek közel egy év alatt változtatnia.

  Ami talán a legfontosabb: érkezett egy új méret, a 6,7 hüvelykes kijelzővel megáldott iPhone 14 Plus, mely az első olyan nagy kijelzős iPhone, ami nem a legek legét nyújtja majd az Apple termékpalettáján, Tim Cook szerint azonban ez lesz a legnagyobb üzemidővel rendelkező telefonjuk az idei line-upban. A kamera maradt 12 megapixel, de legalább érkezett hozzá egy új, még jobb szenzor.

  Ezek mellett drasztikusan javult a gyenge fényviszonyok mellett készült képek minősége, az akciómódnak köszönhetően pedig még simább videókat kaphatunk, akár futás közben is.

  Természetesen az új színek sem maradhattak el: az éjfeketén, a csillagfényen és a product (RED)-en kívül kék és lila árnyalatokban vásárolhatjuk majd meg az iPhone 14-et és az iPhone 14 Plust. Az alapmodell indulóára 799 dollárba fáj majd, míg az iPhone 14 Plusért 899 dollárt kell kicsengetnünk.

  Az újdonságok teljes listáját alább veheti szemügyre:

  Nézzük, mi maradt a régi: 

  • A dizájn és a kamerák elhelyezkedése
  • Az előlapi kamerakivágás, azaz a notch
  • A kijelző, mind képfrissítés, mind színhűség, mind felbontás, mind maximális fehérfényerő tekintetében 
  • A mobilt hajtó chip, ami ezúttal is az A15 Bionic névre hallgat, szerencsére azonban kapott egy minimális ráncfelvarrást. Pontos számokat szokásához híven ezúttal sem közölt az almás cég, szerintük a chipről elég annyit tudnunk, hogy még mindig gyorsabb a konkurencia által használtaknál.
  • A belépőszintű modellek tárhelye, mely továbbra is 128 GB
 • Ismét Tim Cooké a reflektorvény, tűkön ülve várjuk, hogy igaznak bizonyultak-e a korábbi pletykák.

 • Az új AirPods Pro lelke az új, H2-es chip, melynek minden újdonság köszönhető.

  Javult a Saptial Audio minősége, az aktív zajszűrő funkció pedig nem kevesebb mint kétszer annyi zajt képes kiszűrni, mint az AirPods Pro előző generációja. Ezek mellett az Apple háza táján is megjelent az adaptív zajszűrés, ami a külső zajokhoz viszonyítva igazítja a zajszűrés mértékét. 

  Az akkumulátoridő is jobb lett, a tokkal együtt mostantól körülbelül 30 óra hallgatási időre számíthatunk – ez egyébként hat óra pluszt jelent az előző modellhez képest.

  Az irányítás is módosult, a fülhallgatók szárai mostantól nemcsak a nyomást, hanem a simítást is érzékelik, a tok pedig már saját hangszóróval is rendelkezik. Az indulóár maradt a korábbi 249 dollár.

 • Mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb modellt.

 • Nem Pro, Ultra!

  Az Apple bemutatta eddigi legnagyobb, 49 mm-es, titántokkal ellátott okosóráját, mellyel egyértelműen a legaktívabban élő embereket célozták meg – előnyben az extrém sportolók, túrázók és búvárok. 

  Az Apple Watch Ultra képes ellenállni a legerősebb hullámoknak is, de a sivatagi hőség vagy a fagy sem okoz neki problémát. A kijelzőt – mely az eddigi legvilágosabb, ami okosórába került – zafírkristály védi, és úgy tervezték, hogy kesztyűvel is pofonegyszerű legyen irányítani.

  Az akkumulátor az új, alacsony energiafelhasználású móddal akár 60 órát is kibír, az óra bal oldalán elhelyezett akciógombbal pedig mostantól egy kattintással lehet edzést indítani. Ezek mellett javult a GPS, a hangszóró mostantól szirénaként is képes működni, illetve egy mélységérzékelő szenzor is került az órába. 

  Az újdonságok teljes listáját alább olvashatja:

 • Ahogyan azt vártuk, a 2020-ban bejelentett Apple Watch SE is kapott egy parányi frissítést. Ez tulajdonképpen kimerül abban, hogy az óra megkapta az imént bejelentett Apple Watch Series 8-ban is megbújó S8-as chipet, amely körülbelül 20 százalékkal kínál nagyobb teljesítményt, mint az előző modell.

  Az ár maradt 249 dollár, a forintinfláció miatt azonban idehaza minden bizonnyal áremelkedésre számíthatunk.

 • A pletykák igaznak bizonyultak, az Apple Watch Series 8 egy meglehetősen parányi frissítés lett. A dizájn semmit sem változott, az új hőmérő szenzor azonban egy régóta várt újdonság, ami most végre bekerült az Apple okosórájába. 

  Az új szenzort az óra Ciklus alkalmazása fogja kihasználni, mely három évvel ezelőtt jelent meg az Apple Watchokra. Az órába épített hőmérséklet-érzékelőnek köszönhetően mostantól visszamenőleges becslést kaphatnak a női felhasználók arról, hogy mikor volt peteérésük, ami elengedhetetlen információ, ha gyermekvállalás előtt állnak.

  Az óra éjszakánként 5 másodpercenként méri a testhőmérsékletet, és akár 0,1 celsius-fokos eltérést is képes érzékelni.

  A Series 8 második nagy újdonsága az autóbaleset-érzékelés, amely az esésérzékelés egy továbbfejlesztett változata. Ha megtörténne a baj, az óra képes érzékelni, hogy frontális ütközés, oldalütközés, hátsó ütközés vagy borulás következett-e be, és amennyiben a felhasználó nem jelzi, hogy minden rendben van, automatikusan riasztja a segélyhívót.

  A harmadik újdonság az átdolgozott alacsony fogyasztású üzemmód, mellyel 36 óra üzemidő érhető el egy teljes feltöltéssel. A funkció fenntart számos alapvető funkciót, köztük az aktivitáskövetést és az esésérzékelést, miközben letilt mindig bekapcsolt kijelzőt és az edzésérzékelést.

  Az ár maradt a korábbi 399 dollár, a színek tekintetében azonban történt egy apró változás: ezúttal éjfekete, csillagfény, ezüst és product (RED) színekben érhető el – és természetesen a Nike, Hermes és nemesacél változatokról sem kell lemondanunk.

 • Tim Cook szerint egyedül az Apple eszközei képesek olyan szintű együttműködésre, mint amilyen az iPhone, az Apple Watch és az AirPods között történik. 

  Az Apple okosórája továbbra is emberek ezreinek életét menti meg nap mint nap, erről láthatunk most egy rövid összefoglalót – a felhasználók ugyanis örömmel osztják meg az almás céggel azon történeteiket, amikor az Apple Watch egy-egy egészségügyi értesítése volt életmentő számukra.

  A vezérigazgató szerint ez lesz minden idők legjobb Apple Watch-felhozatala. 

 • Az Apple 2022-es szeptemberi keynote-ját KISLO Who Are You és TSHA Dancing in the Shadows című dala nyitotta meg, Tim Cook pedig már a porondon is, szokásához híven mindenkinek jó reggelt kíván – milyen kár, hogy idehaza már este hetet ütött az óra. 

  Az iPhone, az AirPods és az Apple Watch lesz az est sztárja, új iPad biztosan nem érkezik.

 • Az Apple szerencsére mindenki számára elérhetővé teszi előadásainak megtekintését, az Apple-eszközökön (iPhone, Mac, iPad, Apple TV) a legcélszerűbb az előretelepített tévéalkalmazást keresni, ahol akár felirattal is nézhető lesz a prezentáció. Az Apple-készülékekkel nem rendelkezők a YouTube felületén is követhetik a bejelentéseket, nem kell félni, ők sem maradnak ki semmiből. 

  A hivatalos közvetítés linkjét alább találja:

 • Három órával az esemény előtt, kereken 14:00-kor az almás cég elérhetetlenné tette saját online boltját, ami egyet jelent azzal, hogy a fejlesztők már az új termékeket töltögetik fel rá. Az Apple Store előreláthatólag az esemény utáni percekben nyithatja meg ismét a „kapuit”, ekkor pedig már az új kütyük hivatalos magyar áráról is beszámolhatunk majd.

 • Mint arról már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, az új iPhone-ok és Apple Watchok érkezése garantált, ezeken kívül azonban homály fedi, hogy pontosan mit mutathat be az almás cég. Az iPhone-ok felállása a következő lehet:

  • iPhone 14 – 6,1 hüvelykes kijelzővel, 48 megapixeles kamerával és A15 chippel
  • iPhone 14 Plus – 6,7 hüvelykes kijelzővel, 48 megapixeles kamerával és A15 chippel
  • iPhone 14 Pro – 6,1 hüvelykes ProMotion kijelzővel, 48 megapixeles kamerával és A16 chippel
  • iPhone 14 Pro Max – 6,1 hüvelykes ProMotion kijelzővel, 48 megapixeles kamerával és A16 chippel

  Míg az Apple Watchok esetében a következő line-upra számíthatunk:

  • Apple Watch Series 8 – a már megszokott, 41 és 45 mm-es méretben
  • Apple Watch Pro – teljesen új, 49 mm-es méretben, kizárólag titántokozással
  • Apple Watch SE (2. generáció) – a már megszokott, 40 és 44 mm-es méretben, S6-os chippel

  Ezeken felül pletykálják még a második generációs AirPods Pro érkezését is, amely két területen szeretné felülmúlni elődjét: az egyik ilyen hangzás, a másik pedig az akkumulátoridő, de néhány kiszivárgott CAD-fájl alapján a tok is kisebb ráncfelvarráson esik át: saját hangszórót kap, hogy ne csak az elveszett fülhallgatók, de maga a tok is megtalálható legyen; illetve egy új akasztófülnek köszönhetően akár egy kulcstartóra is felhelyezhető lesz.

  Az est másik nagy várományosa az egyszerűen csak iPad névre keresztelt táblagépet érintő frissítés, mely a pletykák szerint modernebb, szögletesebb formatervet és az iPad Airhez hasonlóan a bekapcsológombba épített ujjlenyomat-olvasót kaphat – a kávák szélessége azonban maradna a régi, hogy valami mégiscsak megkülönböztesse a drágább készülékektől.

 • A napokban megjelentek az első elsárgult falevelek, ami egyet jelent azzal, hogy beköszöntött az ősz az Apple hamarosan bejelenti a legújabb iPhone-okat. A nagy bejelentésekre ráadásul már jóformán várni sem kell, kevesebb mint fél órán belül elkezdődik a szeptemberi Apple Event, amelyet itt, az Indexen természetesen ezúttal is percről percre közvetítünk – maradjon velünk!

  giphy (1).gif
  Fotó: giphy.com