Több száz éves múmiákat találtak egy svájci gleccseren

2022.09.13. 11:16 Módosítva: 2022.09.13. 11:16
Nem tudni, hogy együtt haltak meg, vagy véletlenül kerültek egy helyre.

Több száz éve mumifikálódott férfi és nő maradványait találták meg a dél-svájci Saleine-gleccseren. A leleteket tüzetesebb vizsgálatnak vetik alá, hogy pontosabban megállapítsák a halál időpontját és azt, hogy az emberi maradványokkal együtt talált tárgyak melyik személyhez tartoztak – közölte Wallis (Valais) kanton régészeti hivatalának munkatársa, megerősítve a felfedezésről szóló televíziós beszámolót. Romain Andenmatten azt reméli, hogy sikerül rekonstruálni az elhunytak történetének legalább egy részét.

A mintegy 800 méter hosszan szétszóródott maradványok – csontok, mumifikálódott testrészek, ruhadarabok – az elmúlt 15 évben kerültek a felszínre Orsieres település közelében. Az eddigi vizsgálatok azt állapították meg, hogy a ruhadarabok két személytől, egy férfitől és egy nőtől származnak, és mindketten a Rhone folyó völgyében éltek valamikor 1640 és 1800 között. Ugyanakkor azt még nem tudni, hogy halálukkor együtt voltak-e úton vagy két, egymástól független esetről van-e szó – mondta el a tudós a Keystone-SDA svájci hírügynökségnek.

A felfedezés az úgynevezett Zsoldos esetére emlékeztet, aki 1600 körül halt meg, és akit 1984-ben találtak meg Zermatt térségében a Theodul-hágón ruhájával, cipőkanalával, cipőivel, borotvakésével, tőrrel, karddal, pisztollyal és pénzérmékkel együtt. A maradványok vizsgálatából arra a következtetésre jutottak, hogy az elhunyt valójában inkább kereskedő lehetett.

(MTI)  • Tippek
  • Biztosítás