16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Rengeteg magyar ember egészségét veszélyezteti a saját otthona

2022.09.27. 14:34
A 2022-es VELUX Healthy Homes Barometer szerint minden harmadik európait – a magyarok 31 százalékát – érinti legalább egy olyan, beltéri klímához kapcsolódó kockázat (nedvesség és penész, sötétség, hideg vagy túlzott zaj), amely komoly problémát jelent. A mind a négy beltéri klímához kapcsolódó kockázatnak kitett emberek csaknem négyszer nagyobb valószínűséggel számolnak be rossz egészségi állapotról, és csaknem ötször nagyobb valószínűséggel érzik magukat boldogtalannak, mint az egészséges otthonokban élők.

Gyakran hivatkoznak a penészre csendes gyilkosként a hatásvadász szalagcímekben, és bár a kifejezés talán kissé drámai, a penész által okozott veszély nagyon is valós és sokakat fenyeget: az európaiak 13 százaléka (69 millió ember) él olyan lakásban, ahol a fal vagy a tető nedvesedik vagy beázik, ami azt jelenti, hogy minden hatodik ház valószínűleg érintett a problémában – derült ki a VELUX Healthy Homes Barometer felméréséből.

Magyarországon a lakosság 22 százaléka él olyan lakásban, ahol a tető beázik, a falak, a padló vagy az alapozás nedves, esetleg az ablakkeretek vagy a padló korhad. Kiemelik: ez nemcsak a levegő minőségét és a komfortérzetet befolyásolja, de a sarkokban növekvő penész asztmát és különböző légúti megbetegedéseket is okozhat, a beázások pedig lassan, de biztosan károsítják az épületet.

VELUX Healthy Homes Barometer
VELUX Healthy Homes Barometer

Ugyanakkor Európában és Észak-Amerikában tízből nyolc ember nincs tisztában a beltéri szennyezéssel, és az emberek 78 százaléka nem tudja, hogy a beltéri levegő szennyezettebb, mint a kültéri. A természetes szellőztetés, azaz az ablakok kinyitása és így a friss levegő beengedése továbbra is egyszerű, költséghatékony és könnyen érthető módja a szennyezés kockázatának csökkentésére. A levegő minősége azonban csak az egyik tényező a legveszélyesebb beltéri klímakockázatok között – mutat rá a VELUX Healthy Homes Barometer.

A zaj is nagyon veszélyes

Az idén hetedik alkalommal elkészült kutatás az európai emberek életkörülményeit vizsgálta. Az EU-ban élő emberek 18 százaléka (92 millió ember) van kitéve a szomszédok vagy az utca zajának. A közúti közlekedés zaja a zajszennyezés leggyakoribb forrása, és a nyugalom hiánya a városban élőket sújtja nagyobb mértékben. A zajszennyezés valamivel kevésbé érinti a magyarokat, de még mindig sokak szenvednek miatta: a városokban élők 13 százaléka, a vidéken élők nyolc százaléka panaszkodik az utca és a szomszédok zajára.

VELUX Healthy Homes Barometer
VELUX Healthy Homes Barometer

Azt írják, az otthon melege sokak számára elérhetetlen: az európaiak hétszázaléka (34 millió ember) nem tudja kellően melegen tartani otthonát, és ezzel légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségek kockázatának teszi ki magát. De nem sokkal jobb a helyzet Magyarországon sem, ahol a lakosság hat százaléka állítja, hogy nem tudja eléggé melegen tartani otthonát. Az energiaválság küszöbén állva a házak szigetelése talán minden eddiginél sürgetőbb téma.

A megfelelő beltéri hőmérséklet biztosítása, egyidejűleg az épület napfénnyel és friss levegővel való ellátása mindig is kihívást jelentett az építészetben, de ma már más a helyzet. A jól szigetelt, energiahatékony tetőtéri ablakokkal jobb beltéri klímájú otthonokat hozhatunk létre, miközben megvédhetjük az épületeket a nyári hőségtől és a téli hidegtől, anélkülhogy feleslegesen energiát pazarolnánk

– mondta Ritea Noémi, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője.  • Hírek
  • Hírek