16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

A klikk-kémia nyerte a kémiai Nobelt

32KD6GU-highres
2022.10.05. 11:59
A játékkockaként összepattintható molekulák új utat nyitottak a gyógyszerfejlesztésben.

A Svéd Királyi Akadémia szerdai bejelentése szerint 2022-ben Carolyn Bertozzi, Morten Meldal és Barry Sharpless kapja a kémiai Nobel-díjat a bioortogonális kémia megalapításáért és klikk-kémia kidolgozásáért.

Az amerikai Carolyn Bertozzi a Stanford professzoraként az általa bioortogonális kémiának nevezett terület megalapítója, ami az élő szervezetben bekövetkező kémiai folyamatokat azok megbolygatása nélkül vizsgáló tudományág. Munkássága jelentős volt a sejtmembránon elhelyezkedő oligoszacharidok kémiai felismerésében és sejtek közötti kommunikációban játszott szerepének felfedezésében. Bertozzi vállaltan leszbikus akadémikusként is úttörő szerepet játszik, és a klikk-kémia módszereivel a sejteket megismerve a rák gyógyítását kutatja.

A dán Morten Meldal, a Koppenhágai Egyetem professzora és az amerikai Karl Barry Sharpless, a Scripps kutatóintézet professzora párhuzamosan fedezték fel a klikk-kémiának elnevezett molekulaalkotó rendszert, amely a molekulák összeállításának természetben megfigyelhető módját követve modulok közötti reakciókon alapul. Olof Ramström, a kémiai Nobel-bizottság tagjának magyarázata szerint a klikk-kémiában az elemek a Lego játékok elemeihez hasonlóan egyszerűen és hatékonyan kapcsolódnak egymáshoz, ami megkönnyíti bonyolult konstrukciók létrehozását.

Ez a technika különböző biomolekulák felismerésére és lokalizációjára alkalmas bioortogonális módon, de nanomolekulák létrehozására, DNS-szerkesztésre, biopolimerek létrehozására és gyógyszerek előállítására is használható. A díj bejelentésekor Bertozzi a sajtó kérdésére elmondta, hogy ezeket a technikákat a koronavírus kutatásában is felhasználták.

A 2021-es kémiai Nobel-díjat Benjamin List és David MacMillan kapta az aszimmetrikus organokatalízis felfedezéséért.

(Borítókép:  Jonathan NACKSTRAND / AFP)  • Hírek
  • Hírek