Vészkorszak a Twitternél

GettyImages-1244342974
2022.11.05. 06:21

Izgalmas időket élnénk, ha a világ legokosabb emberének/legdörzsöltebb csalójának tekintett Elon Musk azt a közösségimédia-szolgáltatást vásárolta volna meg, ahol a „kicsimmel a víznek a partján” fotókat és névnapi köszöntéseket osztja meg egymással az internetező lakosság. Musk azonban egy felénk kevésbé népszerű aranyköpés-megosztó és hashtages mikroszlogen-terjesztő platformot, a Twittert vásárolta meg. 

Így tömören annyit mondunk a történtekről, hogy a Tesla, a SpaceX és az OpenAI tulajdonosa a médiaüzlet felé orientálódott. Azt, hogy beszállt, azért nem írjuk, mert a Twitter már 16 éves, így nem indokolt, és a döntést követő eseménysorra sem ez a kifejezés illik a legjobban. A történet előzménye egy több hónapos, a sajtóban és jogi csatornákon folytatott, bolhapiaci alkudozásra emlékeztető kommunikációs folyamat arról, hogy megveszi vagy nem veszi meg Musk az átláthatósági kihívásokkal, robotokkal és politikai operettharcokkal terhelt közösségimédia-céget. A végén a mogul megvette azt, és egy mosdókagylóval a kezében besétált a főbejáraton egy szóviccperformansz keretében. 

Maga a szóvicc nem lefordíthatatlan, csak kibírhatatlanul körülményes, nagyjából a távközlés technikatörténetétől indítva jutnánk el oda, hogy mit jelent a magyar nyelvben, hogy „leesett/leesik neki valami”, és itt Muskot valamiféle tantusznak öltözve látnánk, ami így is csak részben adná vissza, hogy a médiamutatványban mennyivel több volt a kockáknak szóló pózolás, mint a célzott és ülő poén.

A poén ugyanis nem ez volt, hanem az, hogy gyakorlatilag abban a pillanatban, hogy Musk letette a kagylót,

Elszabadult a pokol.

A cég vezetését rögtön eltávolították. A dolgozók körében elterjedt, hogy aki maradni akar, jobban teszi, ha napi tizenkét órát dolgozik hétvégén is, a középvezetők pedig az irodájukban aludtak. A csapat gőzerővel dolgozott azon, hogy fizetőssé alakítsák a fiókok valódiságát igazoló kék ikont. Erről rögtön vitát nyitott Stephen King, aki közölte, hogy inkább a Twitter fizessen neki, mint fordítva. Musk, aki jobb napokon Dimitrij Rogozinnal folytat verbális iszapbirkózást az internet nyilvánossága előtt, természetesen leállt garasoskodni a közkedvelt horroríróval.

Ennél valamivel jelentősebb, hogy nem kerültek vissza a korábban letiltott felhasználók, de a kérdés egyelőre lebeg, és valószínűleg egyedi felülvizsgálatokkal jár majd. Ez azért fontos, mert Donald Trump egykori amerikai elnök fiókját a Capitol ostroma után erőszakra uszítás miatt letiltották, Musk pedig úgy nyilatkozott, hogy a végleges kitiltást általában tévútnak tartja. Az elnökségért ismét induló Trump teljesen más energiákkal szállhatna versenybe, ha visszakapná kedvenc kommunikációs csatornáját, és jelenleg semmi sem utal arra, hogy ne kapná vissza.

Az irodáikban éjszakázó Twitter-alkalmazottak közben péntekre rossz híreket kaptak, mintegy felüknek a munkája megszűnt, attól függően, hogy „a Twitternél betöltött szereped” kezdetű levél a céges vagy magán-e-mailjükre érkezett (a magán-e-mailre kapta, akit leépítettek). Ennek következtében azonnal csoportos per indult a vállalat ellen a tömeges elbocsátások előre történő bejelentéséről szóló törvény megsértése miatt.

A mozgalmas hétbe nem fért bele, hogy Musk új tulajként hivatalosan megszólítsa vagy üdvözölje a Twitter alkalmazottait, a Reuters jelentése szerint ugyanakkor a maradók már megkapták tőle a fő küldetést: takarítsanak meg 1 milliárd dollárt a Twitter infrastrukturális költségein, a felhőszolgálatásokon és szervereken. A 44 milliárd dollárért felvásárolt Twitter ma is napi több millió dollár veszteséget termel, a technikai átszervezés azonban az Egyesült Államok időközi választásai előtt megrogyaszthatja a szolgáltatást.

Mi lesz a Twitterrel Ön szerint?

(Borítókép: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images)

 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM