Irányíthatatlanul, hibás fékkel száguldott a Tesla, megölt két járókelőt

afp.com-20220923-PH-GTY-1243437853-highres
2022.11.15. 06:25
Az amerikai autógyártó Tesla vasárnap közölte, hogy segíteni fogja a kínai rendőrséget az egyik Model Y autóját érintő baleset kivizsgálásában, miután a helyi média beszámolói szerint két ember meghalt és három megsérült, amikor a sofőr elvesztette uralmát a jármű felett.

November 5-én a déli Guangdong tartományban meghalt egy motoros és egy középiskolás lány, akiket elütött egy Tesla. Köztéri kamerák rögzítették, ahogy egy nagy sebességgel száguldó autó más járművekkel és egy kerékpárossal ütközött.

„A rendőrség jelenleg egy harmadik értékelő ügynökséget keres az igazság kiderítésére, és mi aktívan megadunk minden szükséges segítséget” – közölte Elon Musk elektromosjármű-gyártó vasárnap a Reutersnek küldött üzenetében, és óva intett mindenkit attól, hogy higgyen a „pletykáknak”.

Kína a Tesla második legnagyobb piaca, és a baleset vasárnap a Weibo közösségi médiaplatformon a legelterjedtebb témaként keringett. A rendőrség szerint a Chaozhou városban történt incidens okát nem sikerült azonosítani. Egy családtagja szerint az 55 éves sofőrnek gondjai voltak a fékpedállal, amikor családi üzlete előtt akart félreállni.

Nem először jelentkezett fékhibával egy Tesla-tulajdonos

A Tesla szerint a videók azt mutatták, hogy az autó féklámpái nem voltak bekapcsolva, amikor az autó száguldott, és az adatai olyan problémákat mutattak, mint például, hogy a jármű egész útja során nem léptek a fékpedálra.

A Tesla már korábban is szembesült fékhibával kapcsolatos állításokkal Kínában. A vállalat közölte, hogy egy kínai autótulajdonost bíróság kötelezett arra, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot és fizessen kártérítést a cégnek, miután a bíróság úgy ítélte meg, hogy a fékekkel kapcsolatos megjegyzései nem feleltek meg a valóságnak, és ártottak a Tesla hírnevének.

Szeptember elején számoltunk be arról, hogy egy Tesla a Duna partjáról begurult a folyóba, majd el is süllyedt. A baleset idején a sofőr nem tartózkodott a járműben, amit néhány nappal később kiemeltek.

(Borítókép:  Allison Dinner/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images/AFP)