Az évtized legszebb látványa lesz: nagyon közel kerül hozzánk az egyik bolygó

GettyImages-90757888
2022.11.26. 16:17
Decemberben rendkívül közel kerül a Földhöz a Mars, ami azt jelenti, hogy már egy kisebb távcsővel is rengeteg részletet lehet majd felfedezni rajta. A két bolygó közelsége 60 és 100 millió kilométer között szokott ingadozni, és legközelebb csak 2031-ben lesz olyan közel hozzánk a Mars, mint most.

Decemberben az évtized legszebb, legfényesebb és legnagyobb Marsában gyönyörködhetünk majd, ugyanis a hónap elején földközelbe ér a bolygó. Szabó Olivér Norton bemutató csillagász, a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársa az InfoRádióban fejtette ki, hogy a Mars néha igen közel kerül a Naphoz, néha pedig jóval távolabb. Amikor a Földhöz közeledik, akkor sem mindegy, hogy a pályájának napközeli vagy naptávoli pontján van-e épp.

Idén decemberben viszont „csupán” 84 millió kilométerre lesz tőlünk a Mars, ami nemcsak 2022-ben, hanem az egész évtizedben is a legközelebbinek számít. A Föld és a Mars közelsége 60 és 100 millió kilométer között szokott ingadozni.

A szakember elmondta, legközelebb 2031-ben lesz ennyire közel a Mars, és csak akkor lehet majd újra ennyire fényesnek látni, mint most. Szabó Olivér Norton azt is ismertette, hogyan lehet megkülönböztetni a Marsot a Jupitertől:

Ha megnéznénk, akkor a két fényes, éjjel látható égitest közül a narancssárgást keressük, ugyanis a másik fényes pont a fehéres-sárgás színben pompázó Jupiter.

Mivel ilyen közel kerül hozzánk a bolygó, egy kisebb távcsővel is sok részletet lehet felfedezni rajta, a nagyobbakkal meg pláne. Akinek viszont nincs távcsöve, annak azt ajánlja a szakember, hogy látogasson el a Svábhegyi Csillagvizsgálóhoz, ahol az éjszakai programok főszereplője egész novemberben és decemberben a Mars.

(Borítókép: A Mars 2005-ben. Fotó: Jamie Cooper / SSPL / Getty Images)  • Hírek
  • Hírek