Fenyegetőzik a Facebook, törölné a híreket

GettyImages-1233264693
2022.12.06. 11:00
A Meta, a Facebook anyacége azzal fenyegetőzik, hogy eltávolítja a híreket tartalmazó tartalmakat a Facebookról az Egyesült Államokban.

Ezzel tiltakoznának az ellen az új törvény ellen, amely nagyobb mozgásteret adna a lapoknak és hírügynökségeknek a Facebookon megosztott tartalmakért fizetendő díjakról szóló tárgyalásokban − írta meg a BBC

Egy hasonló, Ausztráliában elfogadott törvény tavaly rövid időre a Facebookon megjelenő hírek felfüggesztéséhez vezetett. A Meta azt állítja, hogy platformjuk valójában nagyobb forgalmat biztosít a nehéz helyzetben lévő hírügynökségeknek.

A cég azt állítja, hogy a kiadók azért teszik fel tartalmaikat a Facebookra, mert „ez előnyös számukra”.

Az Újságírói versenyjogi törvény (JCPA) néven ismert jogszabályt Amy Klobuchar minnesotai szenátor terjesztette a kongresszus elé, és kétpárti támogatást élvez. A törvény kiterjedtebb jogköröket biztosítana a kiadóknak és a műsorszolgáltatóknak, hogy kollektívan alkudhassanak a közösségimédia-vállalatokkal a hirdetési bevételek nagyobb részéért.

A médiavállalatok azzal érvelnek, hogy a Meta hatalmas összegeket termel a platformon megosztott hírcikkekből. A világjárvány idején különösen a helyi hírszolgáltatók küzdöttek a túlélésért, miközben a Meta hatalmas profitot termelt.

A Meta azonban azt állítja, hogy ez a narratíva téves. Ehelyett állításuk szerint a Meta a hírforrásokra irányítja a forgalmat. Andy Stone, a Meta szóvivője elmondta:

Ha a kongresszus a nemzetbiztonsági törvény részeként egy átgondolatlan újságírási törvényt fogad el, kénytelenek leszünk megfontolni, hogy a híreket teljesen eltávolítsuk a platformunkról.

A Meta azzal is érvel, hogy a hírek megosztása a Facebookon a bevételének csak töredékét teszi ki. 

Ausztráliában már meghátrált a cég

Egy hasonló, 2021 márciusában életbe lépett ausztrál törvény rövid időre a Facebook hírfolyamainak leállításához vezetett az országban. A vállalat a széles körű kritikák után gyorsan visszavonta a döntést − alkut kötve az ausztrál kormánnyal.

Az ausztrál törvényjavaslattal kapcsolatos tavalyi nyilatkozatában a Meta szóvivője azt mondta:

A Facebook számára a hírekből származó üzleti nyereség minimális. A hírek kevesebb mint 4 százalékát teszik ki az emberek által a hírfolyamban látott tartalmaknak.

Az amerikai jogszabály egy nagyobb törvénycsomag része, amelynek célja a nagy technológiai cégek dominanciájának kezelése. A JCPA támogatói szerint a közösségi média Amerika „de facto helyi újságjává” válik, ha a törvényt nem fogadják el.

Matt Stoller, az American Economic Liberties Project kutatási igazgatója szerint a médiumokat „elevenen felfalja” a Meta.

A Meta erőfeszítései a Kongresszus zsarolására ismét bizonyítják, hogy ez a monopólium miért jelent fenyegetést világszerte a demokráciákra 

− mondta.

(Borítókép:  Fabian Sommer / picture alliance / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM