Már New Yorkban is engedélyezték az emberi maradványok komposztálását

326G42M-highres
2023.01.02. 13:29
New York kormányzója, Kathy Hochul szombaton legalizálta a halál utáni természetes szerves redukciót, népszerű nevén az emberi komposztálást vagy terramációt.

Washington volt az első állam, amely 2019-ben legalizálta az emberi komposztálást, ezt követte Colorado és Oregon 2021-ben, majd Vermont és Kalifornia 2022-ben. A New York-i jogszabályt a nyáron az állam mindkét parlamentje elfogadta − írta meg a The Guardian

A legtöbb esetben az elhunytat egy újrafelhasználható, félig nyitott edénybe helyezik, amely megfelelő alomanyagot − faforgácsot, lucernát vagy szalmát − tartalmaz, és ideális a mikrobák számára, hogy megkezdhessék munkájukat. A folyamat végén egy köbméternyi, 36 zsáknyi földnek megfelelő, tápanyagban gazdag talaj keletkezik, amelyet aztán trágyaként lehet felhasználni.

Hochul politikai dilemmába került a kérdés miatt. Elmondta, hogy büszke íramerikai, és gyakran beszélt arról, hogy ír, katolikus gyökerei befolyásolták politikai nézeteit.

A New York Állami Katolikus Konferencia arra biztatta az egyház híveit, hogy gyakoroljanak nyomást Hochulra, hogy vétózza meg a törvényjavaslatot. A szervezet azzal érvelt, hogy az eljárás „nem biztosítja a testi maradványoknak járó tiszteletet”.

Mások azzal érveltek, hogy az emberek szeretnének egy olyan rendelkezési módot, amely megfelel annak, ahogyan az életüket élték.

A hamvasztás fosszilis tüzelőanyagokat használ, a temetés pedig rengeteg földet, és karbonlábnyomot hagy maga után

− mondta Katrina Spade, a Recompose, egy zöld temetkezési vállalat alapítója Seattle-ben, amely emberi komposztálással is foglalkozik.

(Borítókép: Jason Redmond / AFP)