Harmincmilliónál is több T-Mobile-ügyfél személyes adatait szerezték meg a hackerek

GettyImages-1214979118
2023.01.22. 13:51
Elismerte a T-Mobile, hogy egy hackertámadás következtében a támadók több mint 37 millió ügyfél fiókadataihoz fértek hozzá, beleértve ebbe neveket, születési dátumokat és telefonszámokat. A távközlési óriás a néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra hozott közleményében úgy fogalmazott, a támadók először 2022. november 25-e környékén férhettek hozzá az adatokhoz a vállalat egyik API-ját kihasználva.

Nem mindennapi támadással kellett szembenéznie a Deutsche Telekom amerikai leányvállalatának – a T-Mobile elmondása szerint ugyanis közel 40 millió ügyfelük adata kerülhetett rossz kezekbe.

A szivárgást a vállalat január 5-én észlelte először, közleményük alapján pedig kevesebb mint 24 órán belül meg is állították azt, a nyomokat visszakövetve azonban rá kellett jönniük, hogy a hackerek már 2022. november 25-e óta hozzáférhettek az adatbázisokhoz – írja a The Verge.

A mobiltelefon-szolgáltató már elkezdte értesíteni az érintett ügyfeleket, akiknek a legtöbb esetben a teljes neve, telefonszáma és születési dátuma szivárgott ki. A T-Mobile elmondása szerint az olyan kényesebb adatok, mint például a bank- és hitelkártyaszámok, illetve fiókjelszavak biztonságban maradtak. A The Wall Street Journal információi szerint a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) is vizsgálatot indított az ügyben.

Cikkünkre reagált a Magyar Telekom is, akik rövid közleményükben elárulták, hogy a Magyar Telekom ügyfelei nem érintettek az amerikai adatlopási incidensben. A Magyar Telekom a vonatkozó adatvédelmi jogszabályok és szigorú adatbiztonsági követelmények betartásával kezeli ügyfelei adatait, amelyben az amerikai T-Mobile semmilyen mértékben nem vesz részt.

Nem ez volt azonban a napokban az egyetlen ilyen eset. Mint arról korábban az Index is beszámolt, nemrégiben a Facebook indított eljárást egy olyan ügyben, aminek következtében 600 ezer facebookozó adatai kerültek rossz kezekbe.

(Borítókép: Bruce Bennett/Getty Images)  • Hírek
  • Árfolyam