Óriási jégtábla szakadt le az Antarktiszról

2023.01.24. 06:00
Hatalmas jégtábla vált le az Antarktiszról – közölték hétfőn a British Antarctic Survey brit kutatóintézet szakértői.

A Chasm–1 elnevezésű, mintegy 1550 négyzetkilométer területű jégtábla vasárnap este szakadt le a Déli-sarkot borító jégpáncélról. A tudósok ugyanakkor leszögezték, hogy a történtek nem állnak összefüggésben a klímaváltozással.

Két éve ugyanebben a térségben, vagyis a Brunt-selfjég tengerbe nyúló jégtömegéről már leszakadt egy hasonlóan hatalmas jégtábla. A selfjégen található a Halley VI brit kutatóállomás, amelyről a kutatók évek óta figyelemmel kísérik a jégen keletkező hatalmas repedéseket.

A jéghegyek keletkezése természetes folyamat, amelyet viszont a globális felmelegedés jelentősen felgyorsít. A Déli-sarkon a klímaváltozás hatása erősen érezhető, tavaly az Antarktisz több pontján is hőmérsékleti rekordokat mértek. 2022 februárjában az utóbbi 44 év műholdas megfigyelései során a jégtakaró legkisebb kiterjedését figyelték meg.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.