Betilthatják a TikTokot az Európai Unióban

GettyImages-1227952304
2023.01.25. 15:17
Betilthatják az Európai Unióban az egyik legnépszerűbb videómegosztót, a TikTokot, amennyiben a platform nem fordít kellő figyelmet egyes tartalmak cenzúrázására – figyelmeztetett egy uniós tisztviselő.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa azzal fenyegetőzött, hogy kitiltják a világ egyik legnépszerűbb videómegosztójának számító TikTokot az Európai Unió országaiból, amennyiben nem képes cenzúrázni a problémásnak vélt tartalmakat.

Nem fogunk habozni, a szankciók teljes skáláját alkalmazzuk polgáraink védelmére, ha az ellenőrzések alatt azt tapasztaljuk, hogy nem felelnek meg maradéktalanul az irányelveknek

– figyelmeztetett az uniós tisztviselő, aki korábban már hasonló sorssal fenyegette a Twittert, ha a platform új vezérigazgatója, Elon Musk nem tartja be a cenzúrára vonatkozó uniós előírásokat. 

A Reuters jelentése szerint Breton egy videóhívásban fenyegette meg a TikTok vezérigazgatóját, Shou Zi Chew-t, figyelmeztetve, hogy a kínai közösségimédia-platformnak be kell tartania az EU új digitális szolgáltatási törvényében foglalt összes szabályt, ellenkező esetben következményei lesznek.

Az Európai Unió nem az első a világon, amely fontolgatja a platform elűzését. Az Egyesült Államok többször is fontolóra vette, hogy részleges vagy teljes tiltást rendel el a kínai kormánnyal kapcsolatban álló platform ellen – hívja fel a figyelmet a Breitbart cikke. Míg azonban úgy tűnik, hogy az amerikai tiltás mögött adatbiztonsági aggályok, valamint a platformon található Amerika-ellenes tartalmaktól való félelem áll, addig az uniós fenyegetés abból az elképzelésből fakad, hogy a kínai platform nem tesz eleget a felhasználói bázis cenzúrázásának.

(Borítókép: Drew Angerer / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM