Irány a Mars? Nagy bejelentést tett a NASA

2023.01.26. 07:11
Az amerikai védelmi minisztérium kutatásokért felelős részlege (DARPA) és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) olyan nukleáris meghajtású hajtóművet tesztel, amely segítségével 2027-ben már négy hónap alatt eljuthat egy űrhajó a Mars bolygóra – közölte szerdán az űrkutatási hivatal vezetője.

Az amerikai űrkutatási hivatal és a védelmi minisztérium együttműködésének célja, hogy a kifejlesztett nukleáris meghajtású hajtómű legkésőbb 2027-ben már szolgálatba állítható legyen, és ezáltal az embereket szállító űrhajók a Holdon túli területeket is elérhetik – mondta egy marylandi konferencián Bill Nelson, a NASA igazgatója az MTI szerint.

Mint a NASA igazgatója mondta, 

a nukleáris meghajtás segítségével már négy hónap alatt eljuthat egy űrsikló legénysége a Marsra.

Ez az út jelenleg kilenc hónapig tartana egy hagyományos üzemanyagot használó űrhajóval. A Mars-utazás így sokkal elérhetőbb és biztonságosabb lenne, mivel az asztronauták jóval rövidebb ideig lennének kiszolgáltatva a kozmikus sugárzásnak, emellett kevesebb rakományt és élelmiszert kellene szállítaniuk. 

Az új hajtóművek fejlesztése az amerikai űrhadseregnek (Space Force) is hasznos,

a haderő nukleáris hajtású űrhajók segítségével mozgatná majd a Hold közelében keringő műholdakat. A hajtómű fejlesztésének költségei a 2023-as évben már 110 millió dollárt (39,4 milliárd forint) tesznek ki, de a teljes költség várhatóan már több száz millió dolláros nagyságrendű lesz a 2027-re tervezett bemutatóra – közölték a NASA és a DARPA illetékesei.

A NASA már évtizedek óta kutatja a nukleáris meghajtás lehetőségeit. Az „atomhajtómű" egy kisebb atomreaktor segítségével hajtaná meg az  űrhajót , sokkal hatékonyabban, mint a hagyományos üzemanyagot használó rakétahajtóművek.  • Hírek
  • Árfolyam