Még idén tesztelik a harci műholdakat

GettyImages-1201650213
2023.02.08. 20:06
Utolérik és közelről megvizsgálják a gyanús műholdakat, de ugyanilyen képességek kellenek az űrszemét eltakarításához is.

Októberben a SpaceX egyik hordozórakétája fedélzetén érkezhetnek Föld körüli pályára a Sakálok, a világ valószínűleg első űrfegyvergyártó magáncége, a True Anomaly termékei. A különleges műholdak más űreszközök üldözésére szakosodtak, a fedélzetükön nincs se lézer, se robbanóanyag. Küldetésük, hogy karnyújtásnyira megközelítsenek titokzatos orosz és kínai műholdakat, hogy vizuálisan és szenzorok segítségével felderítsék konstrukciójukat és tevékenységüket. Mielőtt erre sor kerülne, idén ősszel két Sakál először egymást próbálja majd becserkészni.

A True Anomalyt tavaly januárban alapította az amerikai légierő egykori őrnagya, Even Rogers 

az amerikai űrhaderő legégetőbb űrháborús problémáinak megoldására.

Rogers, aki a Space Force berkein belül ismerkedett meg a a terület legfőbb kihívásaival Twitteren publikált támadó űrfegyverekkel kapcsolatos alapismereteket:

Egy ellenséges repülőgép taktikai ártalmatlanításán múlhat, hogy megsemmisül vagy túlél egy repülőgép-hordozó harccsoport. Sok módja van egy űrhajó környezetkárosítás nélküli megsemmisítésének. Ezek végső soron csak lebegő számítógépek.

Nem régen egy nem messzi galaxisban

Rogers egykori űrkatonatársai közül toborozta cége gárdáját, így a terület napi problémáiról, igényeiről és a megoldásokról több tudásuk van, mint amennyivel a nagy fegyvergyárak szolgálhatnak. A 23 millió dolláros cég a Sakálok gyártására már kibérelt egy háromezer négyzetméteres gyárépületet, de a harci műholdak gyártása nem minden: komoly szoftverfejlesztés folyik az emberi és autonóm irányítást integráló felhőalapú rendszeren. A műholdak manőverezését például Unity kereskedelmi játékmotorba épített, párhuzamos, valós idejű fizikai modellezéssel segítik.

A űrhajók megközelítése és megérintése olyan dolog, ami a hidegháború ideje óta előfordul az űrben, de nem csak katonai akció lehet.

A True Anomaly egy olyan szakmai szervezet tagja, amely 60, hasonló technikával foglalkozó céget tömörít. Ezek nagy része lényegében azon dolgozik, hogy űrszemetet semlegesítsenek ugyanilyen műveletekkel.

Kaitlyn Johnson, a Stratégiai és Nemzetközi Repülésbiztonsági Központ igazgatóhelyettese a Wirednek nyilatkozva úgy vélte, hogy Rogersék szándékaik ellenére az elmérgesedés felé tolják a helyzetet azzal, hogy a műholdelfogást hangsúlyozzák a hírszerzési funkció helyett. Johnson kiemelte, hogy jelenleg az együttműködő eszközök biztonságos megközelítése is bonyolult kihívás.

Rogers őrnagy, aki szerint egy űrben bekövetkező konfrontáció közelebb van, mint képzeljük, valószínűleg nem riad meg az efféle kihívástól, ezt mutatja, hogy korábban kriptovalutás befektetőcége volt, azt megelőzően pedig volt egy 3720 az egyhez nevű cége – ha ez utóbbi ismerősnek tűnik valahonnan, az nem véletlen. A Birodalom visszavágban C-3PO közbevetése szerint ennyi esélye van a Han Solónak, hogy sikeresen átkeljen az aszteroidamezőn. Hogy a True Anomaly műholdjainak esélyei hogy alakulnak, ősszel derül ki.

(Ars Technica, Futurism)

(Borítókép: janiecbros / Getty Images Hungary)  • Hírek
  • Hírek