Komoly aggodalomra adnak okot a fukusimai erőműben készült felvételek

GettyImages-1305796720
2023.04.07. 06:28
Robotszondák merültek le a fukusimai atomerőmű víz alatt lévő romjai közé, és kiderült, hogy annak létfontosságú tartószerkezetei sérültek meg. Bár ez nem jelent azonnali veszélyt, attól tartanak, hogy komoly problémává válhat akkor, ha egy újabb földrengés rázza meg a területet.

Az erőművet üzemeltető állami villamosenergetikai cég, a Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) távirányítású szondákkal vizsgálja az atomerőmű mélyét, és ellenőrzi, hogyan halad a hatalmas költségű tisztítási művelet − írta meg az IFL Science

Egy kedden kiadott frissítés szerint az egyik robotjuk nemrégiben felvételeket készített az 1-es blokk talapzatáról, az egyik reaktormag alatti tartószerkezetről, amely a hírhedt 2011-es nukleáris katasztrófa során leolvadt.

Az Associated Press jelentése szerint a talapzat

120 centiméter vastag betonfalának az alján súlyos sérülések jelei mutatkoztak, kilátszanak az azt megerősítő vasdarabok. 

Aggodalomra ad okot, hogy a három reaktorban becslések szerint összesen mintegy 880 tonna, erősen radioaktív, megolvadt fűtőanyag-törmelék található. A The Asahi Shimbun című lap szerint a TEPCO-nak éppen a múlt héten sikerült először vizuális megerősítést szereznie az 1-es reaktorblokkban lévő megolvadt nukleáris üzemanyag jelenlétéről. A tisztítási műveletekben még mindig kihívást jelent a fűtőanyag-törmelék eltávolítása. Ha ezek a tartószerkezetek eltörnek, az további fejfájást okozhat a TEPCO-nak. 

A károkról szóló jelentések arra késztették Masao Uchiborit, Fukusima prefektúra kormányzóját, hogy felkérje a TEPCO-t, hogy haladéktalanul értékelje ki, hogy a szerkezet képes-e túlélni egy újabb olyan földrengést, mint amilyen a katasztrófát kiváltó volt. 

12 éve történt a katasztrófa 

A szerencsétlenség 2011. március 11-én következett be, amikor egy, a Richter-skálán 9,0-es erősségű földrengés rázta meg Japán keleti partvidékét, és 15 méteres cunamit okozott, amely több mint 18 ezer ember halálát okozta Japán északkeleti partvidékén.

A pusztító hullámok a Fukusima Daiicsi atomerőművet is elérték, és leállították annak áramellátását, valamint létfontosságú hűtőrendszereit.

Ez három reaktor leolvadásához vezetett, jelentős mennyiségű sugárzás került a légkörbe. A baleset az 1986-os csernobili katasztrófa óta a történelem legsúlyosabb nukleáris katasztrófája volt.

A reaktorokban lévő kiégett fűtőelemek, amelyekről nemrég képek készültek, azonban csak a probléma egyik részét képezik. A balesetet követően az erőművet elárasztotta a víz. Ez mintegy 1,3 millió tonna szennyezett vizet eredményezett, amelyet több mint 1000 tartályban tárolnak a telephelyen.

Hosszú és heves vitát követően a TEPCO nemrégiben közölte, hogy a tervek szerint a Csendes-óceánba fogja engedni ezt a már megtisztított vizet, ami a helyi halászközösségek és a szomszédos országok nemtetszését váltotta ki

(Borítókép: Yuichi Yamazaki / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport