Már az ősember is használt kábítószert

2023.04.07. 14:07
A régészek bronzkori emberek hajtincseit találták meg egy spanyolországi barlangban. A hajszálakon végzett vizsgálatok meglepő eredményeket mutattak. Kiderült: az emberek már időszámításunk előtt 3000 évvel is használtak növényekből származó hallucinogén anyagokat.

Bronzkori leleteket találtak kutatók a Spanyolország keleti partjainál fekvő Menorca szigetén, az Es Carritx-barlangban, amelyet 1995-ben fedeztek fel barlangászok. Ősi temetkezési hely lehetett, amely több mint 200 ember maradványait őrizte.

A régészek többek között egy gondosan elrejtett fadobozt találtak a barlangban, amely belsejében ősemberek hajtincsei voltak elrejtve. A hajszerkezet vizsgálatánál a kutatók meglepő felfedezést tettek.

A szakemberek számos tudatmódosító vegyület maradványait fedezték fel a hajszerkezetben, ami arra utal, hogy az i. e. 3000 évvel ezelőtt ott élt emberek rendszeresen használtak hallucinogén anyagokat.

A The New York Times azt írja, ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy az ősi európaiak pszichoaktív szereket fogyasztottak.

Az erős hallucinogén szereket – főként atropint és a szkopolamint – a Menorca szigetén őshonos növényvilágból nyerhették ki, amelyek a nadragulyafélék családjába tartozó növényekben, köztük a mandragórában, a tyúkhúrban és a szúrszopban találhatók meg. 

Az ősi emberek feltehetően gyógyászati célokra és vallási szertartásokra használhatták a növényeket.

A kábítószert nem a mámor keresése miatt, hanem vallási okokból és gyógyászati célokra használhatták

– mondta Elisa Guerra-Doce, a tanulmány vezető szerzője.

Giorgio Samorini olasz etnobotanikus úgy nyilatkozott: egyre több bizonyítékunk van arra vonatkozóan, hogy a hallucinogének világszerte szerves részét képezték az ősi társadalmaknak.