Elon Musk elindíthatja a ChatGPT riválisát, pedig korábban be akarta tiltani

2023.04.16. 08:30
A Tesla és a Twitter vezetője, Elon Musk azt kérte csapatától, hozzák össze a programot. Pár héttel ezelőtt azonban ő is csatlakozott a mesterséges intelligencia kutatások szüneteltetését követelő levél aláírásához.

Elon Musk állítólag egy mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatot tervez indítani, hogy versenyre keljen a ChatGPT-t létrehozó OpenAI-val, mivel a Szilícium-völgy a gyorsan fejlődő technológia dominanciájáért küzd.

A Tesla és a Twitter milliárdos főnöke a Financial Times szerint éppen egy mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatókból és mérnökökből álló csapat összehozásán dolgozik, és több befektetővel is tárgyalásokat folytat a projektről.

Állítólag Elon Musk március 9-én alapított egy X.AI nevű céget, amelynek ő a cég egyedüli igazgatója, egy bennfentes szerint.

A lépés, amely azt jelentené, hogy csatlakozik a Microsoft, a Google és az Amazon technológiai óriásokhoz és olyan startupokhoz, mint az OpenAI a gyorsan változó generatív mesterséges intelligencia területén, gyors irányváltást jelez.

Alig néhány hete Musk társszerzőként írt alá egy levelet, amelyben több mint 1800 társával együtt hat hónapos szünetet követelt az AI-kutatásban. Később kiderült, hogy az aláírások egy része hamisítvány volt.

Cégbejegyzésekben Musk nemrég megváltoztatta a Twitter nevét X Corpra. A lépés része volt terveinek, hogy egy „mindenre kiterjedő alkalmazást” készítsen X márkanévvel. Üzleti portfóliójához tartozik a Twitter, a Tesla, a SpaceX rakétagyártó, a Neuralink nevű neurotechnológiai kutatócég és alagútépítési projektje, a The Boring Company – írja a The Guardian.

Az új MI-projekthez Musk állítólag több ezer nagy teljesítményű GPU-processzort szerzett be, és állítólag olyan vezető MI-laboratóriumok mérnökeit is beszervezte, mint például a DeepMind.

Musk új startupjával valószínűleg megkísérelheti felvenni a versenyt az OpenAI-al, amelynek Musk 2015-ben társalapítója volt. Három év után azonban távozott az igazgatótanácsból, állítólag a vezetőséggel való összeütközések miatt, többek között az AI biztonsága miatt.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM