Musk perrel fenyegeti a Microsoftot

2023.04.23. 09:11
Felhasználták a Twitter adatait, de végül kizárták a hirdetési bevételekből.

Itt a pereskedés ideje – fogalmazott Elon Musk, akit az háborított fel, hogy a Microsoft kizárta hirdetési rendszeréből a Twittert. 

A Tesla elektromosautó-gyár és SpaceX űrvállalat tulajdonosa tavaly október végén lett a közösségi médiaplatform tulajdonosa, azóta lázasan dolgozik a cég nyereségessé tételén. A Twitter alkalmazottainak 80 százalékát kirúgta, és visszaengedte korábban letiltott felhasználóit, például Donald Trump egykori amerikai elnököt. E lépés miatt azonban elveszítette legnagyobb hirdetőinek közel kétharmadát, például a Coca-Colát, az Unilevert, Jeepet és a Wells Fargót. 

Muskot ezért érintette érzékenyen a Microsoft döntése, hogy online hirdetési rendszerük április 25-től nem támogatja a Twittert. A rendmondiak lépésének háttere, hogy Musk úgy döntött, fizetőssé teszi a szolgáltatás programozói felületének hozzáférését, ami egy nagyobb vállalatnak 42 ezer dollárba kerül havonta.

Musk azért fenyegetett perrel, mert a Microsoft intelligens csevegőrobotját fejlesztő OpenAI szerinte engedély nélkül használta fel a Twitter adatait a mesterséges intelligencia betanításához.

Elon Musk a 2015-ben indult OpenAI egyik alapítója és pénzügyi támogatója volt, miután azonban 2018-ban úgy vélte, hogy képtelenek utolérni a Google-t, otthagyta a nonprofit szervezetet. Ez utólag nem bizonyult jó döntésnek, mert a Microsoft azóta tízmilliárd dollárt fektetett a cégbe, és az OpenAI fejlesztésén alapuló ChatGPT-vel a keresőóriás Google piaci részesedését fenyegeti.

Musk fenyegetésének közvetlen előzménye, hogy a legnépszerűbb fórumszolgáltató Reddit bejelentette, hogy pénzt kér a tartalmukat betanításra használó mesterségesintelligencia-fejlesztőktől.

(Futurism)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM