Felhasználók millióinak készülékét fertőzték meg egy népszerű játék utánzatával

2023.04.29. 06:41
A Google Play digitális áruházban 38, a Minecraftra hajazó játék fertőzte meg a letöltők készülékeit a HiddenAds nevű androidos reklámprogrammal. A szoftver a háttérben megbújva tölti be a hirdetéseket, bevételt termelve ezzel az üzemeltetőinek.

A Minecraft-ot koppintó, reklámszoftvereket rejtő játékokat világszerte nagyjából 35 millió Android-felhasználó töltötte le, főként az Egyesült Államokból, Kanadából, Dél-Koreából és Brazíliából. A felhasználók nem vették észre a háttérben zajló rosszindulatú adware-tevékenységet, mivel elmerültek a Minecrafttal ellentétben ingyen letölthető játékokban.

A gyanútlan felhasználók a rengeteg reklám betöltése miatti túlmelegedést, megnövekedett adatforgalmat és az akkumulátor merülést a játék futtatásának tudták be. 

A bejelentést követően az összes alkalmazást jelentették, majd eltávolították az áruházból , a legtöbbet letöltött alkalmazások ebből a rosszindulatú készletből az alábbiakban szerepelnek:

  • Block Box Master Diamond - 10 millió letöltés
  • Craft Sword Mini Fun - 5 millió letöltés
  • Block Box Skyland Sword - 5 millió letöltés
  • Craft Monster Crazy Sword - 5 millió letöltés
  • Block Pro Forrest Diamond - 1 millió letöltés
  • Block Game Skyland Forrest - 1 millió letöltés
  • Block Rainbow Sword Dragon - 1 millió letöltés
  • Craft Rainbow Mini Builder - 1 millió letöltés
  • Block Forrest Tree Crazy - 1 millió letöltés

A reklámok a háttérben töltődnek be, amint a felhasználó elindítja a játékot, miközben a játék képernyőjén semmi sem jelenik meg. A káros reklámprogramokat a McAfee Mobile Research Team fedezte fel, akik valószínűsítik, hogy , hogy ugyanaz a programozó készítette az alkalmazásokat.

Bár a reklámszoftveres alkalmazások nem különösebben veszélyesnek a felhasználókra nézve, csökkenthetik a mobileszköz teljesítményét, adatvédelmi aggályokat vethetnek fel, sőt, adott esetben olyan biztonsági rések is kialakulhatnak, amelyek a felhasználókat komolyabb fertőzéseknek tehetik ki – írja a Bleeping Computer.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM