Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

A gyerekek elhíznak a túl sok mobilozás miatt

2018.08.07. 15:45

Naponta legfeljebb 1-2 órát szabadna csak a különböző készülékek képernyői előtt tölteniük a gyerekeknek szórakozás céljából, mert ha túl sok időt töltenek képernyőnézéssel, akkor hozzászokhatnak az ülő életmódhoz, ami súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezethet – írja az MTI a texasi székhelyű Amerikai Szívtársaság közleménye nyomán.

A közleményt egy olyan szakértői testület fogalmazta meg, amely egy sor tudományos munka és bizonyíték áttekintésével készített összefoglalót a szív- és érrendszeri betegségeket, illetve az agyi érkatasztrófát (szélütést) érintő témában. Mind gyakrabban fordul elő az elhízott embereknél.

Az elmúlt húsz év adatai szerint a kisgyerekek és a kamaszok ugyan egyre kevesebb tévét néznek, de az okostelefonok és a táblagépek miatt összességében mégis több időt töltenek a képernyők előtt. A jelenlegi becslések szerint a 8 és 18 éves kor közötti fiatalok naponta több mint hét órát töltenek képernyőnézéssel, szemben az ajánlott 1-2 óra maximummal.

Mivel a fiatalok többsége már most jóval átlépi ezt a határt, ezért különösen fontos, hogy a szülők határozottan lépjenek fel a képernyő előtt eltölthető időt illetően, beleértve a mobiltelefonok használatát is

– írták a szakértők.

Ugyanakkor hozzátették, további kutatásokra van szükség, mivel egyenlőre nem tudni, hogy a képernyőnézési szokások milyen hatással vannak hosszú távon a kisgyerekekre és a tinédzserekre.