Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Antibiotikum-rezisztencia gének vannak a városok levegőjében

2018.08.08. 16:28

A világ 19 városa, köztük San Francisco, Peking és Párizs levegőjének elemzésekor kínai kutatók 30 különböző antibiotikum-rezisztencia gént (ARG) mutattak ki, amelyek veszélyt jelentenek az ember egészségére – írja az MTI.

Az antibiotikum-rezisztencia az antibiotikum túlzott használata miatt alakul ki, mert emiatt sok baktérium alkalmazkodik és ellenállóvá válik a mindennapokban használt antibiotikumokkal szemben, így azok nem lesznek többé hatékonyak a különböző fertőzések legyőzésére.

A Pekingi Egyetem vezetésével végzett kutatásban levegőmintákat gyűjtöttek 13 ország 19 városában, és molekuláris technológiával elemezték a szálló port. Kimutattak a mintákban 30 olyan különböző géntípust, amelyek hétféle antibiotikumnak állnak ellen. 6 város levegőjében találtak olyan rezisztencia géneket, amelyek ellenállnak az egyik leghatásosabb antibiotikumnak, a vancomycinnek is.

A kínai kutatócsoport Pekingben találta az antibiotikum-rezisztencia gének legsokszínűbb csoportját, 18 különböző altípust mutattak ki, míg San Francisco levegőjében volt a legmagasabb az ilyen gének szintje.

A kutatást vezető Jao Mao-seng szerint több ország hozott már intézkedéseket az antibiotikum-rezisztencia kezelésére, például ellenőrzik a szennyvízben, a gyógyszergyárakban és az állattenyésztésben az ARG-szintet.

A városi levegőben jelen lévő antibiotikum-rezisztencia génekre azonban nem fordítanak elegendő figyelmet

– mondta.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az antibiotikum-rezisztencia gének képesek egyik baktériumból a másikba, sőt a baktériumból a környezetbe is átterjedni. Az Environmental Science and Technology folyóiratban közzétett új tanulmányukban a kutatók kimutatták, hogy egyes térségekben az elmúlt évtizedben nőtt az ilyen gének jelenléte a levegőben.

Ezek a gének képesek hozzátapadni a levegő részecskéihez és átterjedni más térségekre, olyan helyekre, ahol kevesebb antibiotikumot használnak, ami növeli annak lehetőségét, hogy új antibiotikumnak ellenálló baktérium tenyésztődjön – figyelmeztettek a kutatók.