Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A rák biológiai drónokat vet be az immunrendszer ellen

2018.08.09. 14:49

Biológiai drónok kibocsátásával segítik legyőzni az immunrendszert a rákos sejtek – állapították meg a Nature folyóiratban közzétett tanulmányukban amerikai és kínai kutatók.

Ezek a biológiai drónok a vérben cirkuláló exoszóma nevű apró struktúrák, amelyek fel vannak fegyverkezve a PD-L1 fehérjével, és kifárasztják az immunválaszért felelős T-sejteket, mielőtt azoknak lehetősége lenne arra, hogy elérjék a daganatot és megkezdjék harcukat – írja az MTI.

Az exoszómákat többek között a tumorsejtek termelik, és a sejtközi kommunikációban játszanak szerepet, képesek az örökítőanyagok, az mRNS, a miRNS, illetve a bioaktív lipidek és proteinsejtek szállítására a sejtek között, sőt érintkezéskor akár át is programozhatják a fogadó sejteket.  A Pennsylvaniai, a Texasi és a Vuhani Egyetem kutatói tanulmányukban az áttétes melanomára összpontosítottak elsősorban, de azt találták, hogy a mell- és a tüdődaganat is bocsát ki PD-L1-fehérjét szállító exoszómát.

Megspórolhatja a fölösleges kezelést

A kutatás eredménye paradigmaváltást hoz annak megértésében, hogy a daganatos sejtek hogyan nyomják el az immunrendszert; és új terápiák keresését is lehetővé teszi azzal, hogy segít megállapítani, hogy mely rákos betegek képesek reagálni a PD1-ellenes terápiára, amely feléleszti az immunrendszer képességét a daganat elleni harcra.

A PD1 elleni terápia megakadályozza a kölcsönhatást a T-sejteken lévő PD-1 fehérje és a tumorsejteken lévő megfelelője, a PD-L1 molekula között, új erőt adva a T-sejteknek, lehetővé téve, hogy kifejtsék tumorgyilkos hatásukat.

Az immunterápia életmentő sok áttétes melanomában szenvedő betegnek, de a betegek 70 százaléka nem reagál a kezelésre. Ezek költséges terápiák, és mérgező mellékhatásuk van, ezért nagy segítség, ha tudjuk, melyik beteg fog reagálni rá

– mondta Guo Wei, a Pennsylvaniai Egyetem professzora. Egy ilyen biomarker azonosítása a vérben segíthet ennek korai megállapításában, és később annak figyelését is segíti, hogyan hat a kezelés – tette hozzá.