Ágnes
-5 °C
2 °C

A világ iskoláinak felében nincs ivóvíz vagy vécé

2018.08.27. 08:39

UNICEF: a világ iskoláinak csaknem a felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek

A világ iskoláinak közel felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek, nincs ivóvíz, vécé vagy mosdó – figyelmeztettek szakértők az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett közös jelentésében. A Szubszaharai Afrikában és Délkelet-Ázsiában a legrosszabb a helyzet – írja az MTI.

A jelentés szerint

  • 900 millió gyerek néz szembe az alapvető higiéniai feltételek hiányával oktatása során, ami miatt fokozott egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve.
  • Az általános és középiskolák közel egyharmadában nincs hozzáférés biztonságos ivóvízhez, ami  570 millió gyereket érint.
  • A világ iskoláinak csak egyharmadában vannak megfelelő mellékhelyiségek, ami több mint 620 millió gyereknek nehezíti meg a tanulmányait.
  • Gyakorlatilag minden ötödik általános iskolában és minden nyolcadik középiskolában nincsenek meg a szükséges higiéniai körülmények.

A serdülő lányokat éri a legnagyobb hátrány, akik a menstruáció ideje alatt kimaradnak az iskolából, mert ott nincsenek tisztálkodásra alkalmas létesítmények. Dél-Ázsiában az iskolás lányok harmada hiányzik ilyenkor az iskolából.

A Világbank tavaly jelezte, hogy az adott országokban meg kell négyszerezni az ivóvízellátásra és higiéniára szánt összegeket. Szakértők szerint a fennálló helyzeten könnyen lehet javítani, ha a politika prioritásként jelöli meg e hiányosságok kiküszöbölését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!