Ödön
1 °C
11 °C

A világ iskoláinak felében nincs ivóvíz vagy vécé

2018.08.27. 08:39

UNICEF: a világ iskoláinak csaknem a felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek

A világ iskoláinak közel felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek, nincs ivóvíz, vécé vagy mosdó – figyelmeztettek szakértők az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett közös jelentésében. A Szubszaharai Afrikában és Délkelet-Ázsiában a legrosszabb a helyzet – írja az MTI.

A jelentés szerint

  • 900 millió gyerek néz szembe az alapvető higiéniai feltételek hiányával oktatása során, ami miatt fokozott egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve.
  • Az általános és középiskolák közel egyharmadában nincs hozzáférés biztonságos ivóvízhez, ami  570 millió gyereket érint.
  • A világ iskoláinak csak egyharmadában vannak megfelelő mellékhelyiségek, ami több mint 620 millió gyereknek nehezíti meg a tanulmányait.
  • Gyakorlatilag minden ötödik általános iskolában és minden nyolcadik középiskolában nincsenek meg a szükséges higiéniai körülmények.

A serdülő lányokat éri a legnagyobb hátrány, akik a menstruáció ideje alatt kimaradnak az iskolából, mert ott nincsenek tisztálkodásra alkalmas létesítmények. Dél-Ázsiában az iskolás lányok harmada hiányzik ilyenkor az iskolából.

A Világbank tavaly jelezte, hogy az adott országokban meg kell négyszerezni az ivóvízellátásra és higiéniára szánt összegeket. Szakértők szerint a fennálló helyzeten könnyen lehet javítani, ha a politika prioritásként jelöli meg e hiányosságok kiküszöbölését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?