Erzsébet
1 °C
4 °C

A légszennyezés csökkenti az intelligenciát

2018.08.28. 15:59

Egy új tanulmány szerint a légszennyezés negatív hatásai túlmutatnak a fizikai egészség károsításán: a rossz levegő intelligenciacsökkenést is okoz – írja a Guardian.

A Kínában végzett kutatás eredményei szerint a magas légszennyezettségnek való kitettség jelentős esést okozott az alanyok nyelvi és számtani teljesítményében; a teszteredményeik átlagosan annyit romlottak, mintha elvesztettek volna egy évnyi oktatást.

A kutatásban résztvevő Hszi Csen, a Yale Egyetem kutatója szerint az időseket, főleg a 64 év fölöttieket, illetve a férfiakat és az alacsonyan iskolázottakat még komolyabban érinti a szennyezett levegő negatív hatása, így nálunk akár több évnyi oktatás kiesésével felérő intelligenciacsökkenés is mérhető.

Azt már korábbi kutatások is megállapították, hogy a szennyezett levegő rontja a diákok kognitív képességeit; extrém magas halandóságot okoz a mentális rendellenességekkel küzdők körében; összefügghet a mentális betegségek gyakoribb előfordulásával gyerekeknél; illetve növelheti a demencia kockázatát a forgalmas utak mellett élőknél. A mostani viszont az első kutatás, amely minden életkort, illetve a nemek közötti különbséget is vizsgálta.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány 2010 és 2014 között elemezte a kínai családi panelkutatási program 20 ezer résztvevőjének nyelvi és számtani eredményeit, amelyeket a levegő nitrogén- és kén-dioxid-tartalmával vetettek össze. Az eredményeik szerint az alanyok

minél hosszabb időn át voltak kitéve szennyezett levegőnek, annál nagyobb kár érte az intelligenciájukat.

A nyelvi képességeket jobban megviselte a légszennyezés, mint a matematikaiakat; illetve a férfiakra nagyobb volt a negatív hatása, mint a nőkre. Ez utóbbi a kutatók szerint a férfi és női agy működésének különbségeiből adódhat.

Mivel hosszabb távon követték az alanyokat, és ez idő alatt a légyszennyezés mértéke változott – az egyéb hatásokat pedig kiszűrték –, Csen szerint nagy valószínűséggel állítható, hogy a légyszennyezés az oka volt a kognitív képességek romlásának, nem csak együtt járt a két jelenség. A hatás fokozatosan növekvő lehet: minden egyes milligrammnyi további szennyezés három év alatt több mint egy hónapnyi oktatás kiesésével egyenértékű.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?